Så vackert

Hur vackert är det inte med spisar? Kakelugnar, vedspis, eldstad, har verkligen en förkärlek till dessa spisar. Hotellet vi bodde på i Stockholm hade en jättefin eldstad. 


På vägen hem från Stockholm blev det ett stopp i Barkarby där jag köpte en julklapp, och träningskläder. 

På tal om träning tänkte jag försöka komma igång igen efter två infektioner och två kurer antibiotika ... 

Glad första advent bloggläsare! :) 

//Em 

Sjukt goda

Till dagens glöggfika bakade M både lussebullar och efter tips även snöbollar. Sistnämnda var förutom sjukt goda även enkla att göra, så jag tipsar vidare! Spana in foto på recept nedan. 








//Helene

Sweden International Horse Show 2014

Från kl 09.00 imorse till 23.00 har jag och Malin befunnit oss på Friends Arena och Sweden International Horse Show. Det har varit helt fantastiskt. Vilka uppträdanden och vilka hästar! Wow! 


Har träffat världens Ryttareliten, shoppat, jublat och varit värre än ett barn på julafton. Vilken fantastisk dag! 

//Em 

Lovar att berätta mer sen :) 

Städat och klart

Idag har jag och mamma städat ut min lilla lägenhet och jag har lämnat nycklarna. Trivts så bra där. Redo för ett nytt kapitel i livet nu. 

Just nu är jag i Hedemora. Haft en mysig kväll här med god mat och trevligt sällskap. Imorgon bär det av mot en jättekul resa. 


Promenad i solen som tittade fram. Tyson i sitt nya täcke från Hurtta :) 

//Em 



Märta möter upp

Nu är jag precis hemkommen efter ett par intensiva dagar i Göteborg. Och gissa vem som mötte mig på centralen ;)






//Helene

Andra dosen

Så blev det en till kur antibiotika för mig. Urinvägsinfektionen från helvetet slog ner hos mig precis när halsflussen försvunnit. "Det går bra nu". Mitt immunförsvar verkar ha tackat för sig. Är det inte det ena så är det de andra, suck :( Inget mera nu tack?! 

Dagen idag har varit lång. Jobbat och efter det har jag, Andreas, mamma och pappa flyttat mina saker från min lägenhet till Andreas lägenhet. Kommer vi här i en månad innan vi får nycklarna till vårt gemensamma boende. Hon som ska hyra min lägenhet ville in till 1/12 så. 

Nej dags att sova. Till helgen väntar ett besök i huvudstaden igen :) den här ggn bara för nöjens skull! 


Trött T, trött E, dags att sova!

//Em 

Helgmys och flyttkartonger

Helgen har bjudit på många stunder. Mys med favoritkillarna, hästen och gudsonen. Har även varit hem till en kollega och hämtat flyttkartonger så nu är nästan hela min lägenhet nerpackad. Ska nämligen flytta hem till Andreas i en månad nu innan vi får vår gemensamma lägenhet. Fullt upp med andra ord, som vanligt! 


Tyson är precis som sin matte, han älskar hästar!

//Em 

Toapapperspussel

Så många gånger man stått och pusslat med toapapper på offentliga toaletter. Detta är ju en superlösning. 

Se och lär Sverige:







//Helene

Konferens mood

Varit två dagar i Stockholm på en mycket givande konferens med några kollegor. Mycket inspirerande och jag har lärt mig mycket och fått höra och se många riktigt bra namn inom proffesionen. Och alla underbara kollegor som finns ute i landet, känner mig riktigt stolt att tillhöra det yrke jag gör :) 

Nu är det fredagsmys som gäller. Tända ljus, idol och pizza med båda favoritkillarna :) äntligen är vi tillsammans igen! 


Från konferensen i Stockholm. 

//Em 

New York-mood











//Helene

Resväskan packad

Ligger och tar ett skumbad hos Andreas. Ska bada mig trött om det nu går för i våran nya lägenhet så är det dusch som gäller. Mamma har dock lovat att jag får uttnyttja deras badkar. Läser om Spetsans äventyr i NY och blir lite avis. Jag ska oxå ut och åka lite, har nämligen packat resväskan för två dagar i Stockholm. Ska på konferens med några kollegor. Så 04.15 ringer klockan imorgon .. Zzz...


Nytt inspo kort till lägenheten som jag tagit från instagram. Svart/vita kuddar är ett måste i den nya soffan :) 

//Em 

Jersey Garden Mall

Klockan nio imorse satt vi på bussen från ett regnigt Manhattan mot New Jersey och Jersey Garden Mall som är en outlet med ca 200 butiker. Hit åker busslaster med turister för att shoppa billiga märkeskläder. Att man lyckats bygga upp en stark shoppingkultur kring stället råder det ingen tvekan om. Är du turist får du ett rabatthäfte mot uppvisande av passet och köerna ringlade långa till disken som delade ut häften. Många besökare är till och med rustade med resväskor att packa fynden i. Även om vår insats på Jersey Garden långt ifrån nådde resväskenivå fick vi med oss en del hem såsom kashmirtröjor, jeans och presenter till svärföräldrarna som tar hand om Märten när vi är borta. Dock är shoppingen bra på Manhattan också så har den shoppingintresserade inte så många dagar i NY är Jersey Garden Mall inget måste, även om det var kul att uppleva.












Det hade hunnit bli ganska sent när vi var tillbaka så vi gick direkt till El Centro i Hell's Kitchen för mysig miljö och mexikansk mat. Här var det nästintill fullsatt men vi fick plats ändå och dessutom prickfritt uppmärksam service. På väg tillbaka till hotellet mötte vi ledsna NY Rangers-supportrar efter 1-5-förlust mot Tampa Bay i Madison Square Garden.











//Helene

Gospel i Harlem

Den kulturintresserade bör inte missa gospel och ett besök i en baptistkyrka under NY-vistelsen. I Harlem finns många kyrkor som tar emot besökare. Man får då ställa sig i en separat kö vid sidan om församlingsmedlemmarnas ingång för att sedan gå upp till en turistläktare när gudstjänsten börjar. Vi besökte Mount Neboh Baptist Church som tar 20 dollar per besökare, men vill man inte betala finns kyrkor som enbart tar en frivillig gåva som avgift, närmast en i nästa korsning. Väl på plats på turistläktaren kan sägas att det svängde rätt rejält. Körer, solosång, dans och en imponerande engagerad församling med händerna i luften gjorde detta till en intressant upplevelse vi sent kommer att glömma. 

Det var bildförbud inne i kyrkan men det blev några utanför:








//Helene

Hallåvin!

Klinkfest i fredags. Drog i mig allt vad febernedsättande heter och hade en jättekul kväll. Mina kollegor är helt underbara. Temat var som sagt Hallåvin. Så såhär såg jag och Andreas ut: 


Älskar min döda skellande blick. Klockrent! 

Vi började med förfest hos en kollega. Var bra att festlokalen låg så nära där Andreas bor så vi kunde gå. Fick bli nyktert för mig som hade både feber och tabletter i kroppen. 


God/Ond 


Cowboy och skelett :) 


Supertrevligt på alla sätt och vis :) 

Nu är jag på benen igen och redo att köra igång en mycket fullspäckad vecka. 

//Em 

Welcome to Brooklyn

Vi vaknade tidigt imorse. Åt frukost redan vid sexsnåret, väldigt inhemskt med våfflor, ostomeletter, bacon och bagels. Någon timme senare äntrade vi Brooklyn Bridge. Brooklyn gav en annan bild av NY än skyskraporna på Manhattan, på Willow Street i Brooklyn Heights är känslan som hämtad från Sex and the City.











Därefter strosade vi runt i lite butiker och så småningom blev det pizzalunch på omtalade och lovordade Grimaldis. Vad gäller lovorden kan jag bara instämma, men till Grimaldis gäller det att komma i tid. En kvart efter öppning kunde vi från vårt bord vid fönstret betrakta kön som blev allt längre.







Vi besökte även norra delarna av Brooklyn där vi slank in på bland annat Catbird för att kika på accessoarer och doftljus, och Hat Shop där vi provade många fina hattar. Innan vi åkte tillbaka till Manhattan tog vi en fika på Momofuku Milk Bar. Stället är litet och trångt och har bara take away, men klart värt ett besök. Testa deras candy pie, galet amerikanskt med jordnötssmör, kolasås och choklad.




//Helene

Hairdo

Världens bästa frisör fixade mitt hår igår så taaadaaaaa; 




Nu är jag fräsch i håret och redo för alla roliga kommande saker som händer. Hälsan är bättre och jag börjar komma på banan igen! Ha så otroligt roligt i NY Spets <3 det är du värd! 

//Em 

MoMA


Framme i NY! Det här är verkligen detaljernas stad. Det finns så mycket att titta på och uppleva, stort och smått -arkitektur, färger, former, dofter, skyskrapor, människor. Det är liksom lite mer av allt här och Stockholm ter sig minimalistiskt i jämförelse. Vi började med hamburgare på Five Guys och ett besök på MoMA.









//H

När man får uppsöka sjukvården

Förkylningar och feber som avlöst varandra i höst. Började i måndags känna mig klen igen. Det hela slutade med att jag vaknade på tisdag morgon med så svullen hals att jag knappt kunde svälja. Blev att ringa vårdcentralen. Träffa distriktssjuksköterska som gjorde bedömning att hänvisa mig till en läkare. Läkaren bedömde och ordinerade prover. En supergo undersköterska tog halsprov, sänka, och temp. Hade hög sänka, halsprovet visade streptokocker och tempen låg på 39 (!) grader. Så fick en penicillin kur på 10 dagar och råd att ta det lungt ... Var så trött och slut av allt så avslutade dagen med att kräkas. Check! En fulländad dag. 


//Em 

Inspo soffa

Lördag. Jobbat dag. Efter det åkte jag och hämtade Tyson och packade väskorna till Andreas. Blir att bo här kommande vecka. Tagit en promenad med Tyson, köpt Fars-dag present till pappa och tagit ett varmt bad. Snart ska vi göra tacos och kolla på Så mycket bättre. Sedan väntar tidig morgon och jobb igen. Hittade en jättefin bild som inspiration till nya lägenheten. Soffan är näst intill identisk. Enjoy! 


Tagit bilden från instagram. 

//Em 

Räkor och vitt vin

Har precis ätit frukost (Droppens surdeg med valnötter är lördag för mig) och nu gör vi oss redo för rastgården med Märten. Därefter blir det stan, ska kika på Calvin Klein-jeans och fika på Vetekatten. Jag ska svänga förbi gymmet och träna också och ikväll ska vi iväg och klättra. 

Vad har hänt i veckan då? Ja, en hel del. Bland höjdpunkterna kvalar torsdagens middag in. Har en ny pastafavorit med räkor och vitt vin som jag bjöd på, enkelt och populärt!


Middagsgäster i torsdags



Fredagströttheten har satt in


//Helene

När det blir riktigt bra tillslut

Torsdag och min enda lediga dag den här veckan. Började dagen med soffletande. Trodde vi visste, slutade med att vi var inne på något helt annat än vad som var tänkt från början. Lägenheten får vi iallafall från 150101 blev det bestämt idag. Hade först trott vi skulle få tillgång den 141219 men saker blir inte alltid som man tänkt sig. På måndag ska vi dit och mäta :) och på tisdag kanske vi är en soffa rikare (och många tusenlappar fattigare)...

Eftermiddagen spenderades ute i stallet med Rutan. Vi gjorde vårt bästa pass ihop någonsin. Satt där och bara myste. Så härligt när allt stämmer. Fröken Rut är nämligen inte en lätt dam på ngt sätt så jag är verkligen glad att "vi kommit ihop oss". 


Kvällen har innehållit schemaläggning för jul och nyår, god mat och kvalitetstid med mina kärlekar. 

//Em 

Överraskad!

Idag gjorde jag och den student jag haft med mig sista dagen ihop. Har varit en mycket rolig resa och veckorna har bara runnit iväg. Hon avslutade med att överraska mig. Med en jättefin present: 


Blev så glad! Precis min stil. Glitter och glam. 

Annars har det än en gång varit en fullspäckad dag. Hänt väldigt mkt roligt, känner flytet i livet och passar på att njuta :) 

Hemma har vi tagit en promenad runt om i kvarteret. Lagat skaldjurspasta och dricker vitt vin. Planerat jul... Det går fort nu! 

//Em 

Tisdagsfynd

Jiiiiiises vilken tisdag, gått i 110 hela tiden. Har nämligen fyndat ett köksbord med 6 st stolar till nya lägenheten idag. Kommer bli såååå bra :) vit och stilrent, såhär ser stolarna ut: 


Från Ikea. Min pappa var snäll och hjälpte oss med bärhjälp och transport <3 bästa pappa! 

Storhandlat, lagat mat, you name it! Trodde inte det var sant när jag kollade på klockan och den var mycket mer än vad jag trodde ;) 

//Em 

Hallå måndag!



Haha! Hoppas ni får en trevlig vecka :) 

//Em 

Nya tider, ny frisyr

De kommande två fredagarna ska jag till frisören, en tid för konsultation och en för förändring! Ger er en liten inblick på vad jag ska göra från min frisörs instagram; 





Dags för förändring, även gällande håret :) 

//Em 

Söndagsmiddag

Söndagsmiddag med Anna. Bubbel och räkor, Irish Coffee, massa skratt och prat. Perfekt avslut på den lediga helgen :) 


Btw Helene, bra boktips, tänkt och läsa den där boken. Hörde om den på TV4 Nyhetsmorgon. 

//Em

Plugg söndag

Ägnat dagen åt studier mestadels. Hann med att träna ett lunchpass och ska snart ta en promenad. Ikväll ska jag och min kompis Anna som är hemma från Norge ut och äta. Längtar! 

Ihelgen har jag varit hästvakt åt Rut både fredag och lördag: 


Någon längtar in till sin varma box ;) 

Igår var vi även upp och kollade på Andreas syskonbarn som också har det vackra namnet Emelie när hon spelade innebandy: 


Vädret har varit varierat, sol, regn, kallt och blött...


Tur Tyson har ett superbra täcke från Hurtta :) 

Annars har vi skaffat Ikea family kort. Planerat och planerat och vi är helt överrens :) längtar! Tar gärna emot inspiration för heminredning :) 

//Em 

Det handlar om hängivenhet

Av barndomens besök på Andréemuseet minns jag att jag lyssnade fascinerat när min mor berättade om tre män som skulle korsa Nordpolen i ballong men som aldrig kom tillbaka. På ett barns vis tänkte jag att det måste varit ensamt att dö därute i polarisen. Det var känslan av ensamhet jag tog med mig därifrån.

När jag som vuxen läser Bea Uusmas "Expeditionen -Min kärlekshistoria" gör jag det givetvis med bredare referensramar. Det är lätt att slås av den dumhet som tycks genomsyra hela företaget. Med häpnadsväckande naivitet lossar Andrée, Fraenkel och Strindberg linorna från ballonghuset på Danskön i föreställning om att solen alltid skiner från en klar himmel vid Nordpolen. Dimma, frost och kyla tycks överraska när de någon dag senare lossar ballast från en ballong tyngd av is och frost. När de tillslut tvingas överge ballongen och ransonera packningen för att slippa släpa på mer än nödvändigt prioriterar de champagne och kravatter. Dumt är ordet.






Uusma berättar nära och rakt om de slutsatser hon dragit av mångårig forskning på området. Delvis är det systematiskt i tabellform, men boken innehåller också novelliknande inslag. Här är det hennes egen besatthet som står i centrum. I den bemärkelsen lyckas Uusma med vad titeln utlovar som "min kärlekshistoria". För lika mycket som det här är en bok om polarexpeditionen är det en bok om författarens eget intresse för dito. Det bör man som andréeintresserad läsare vara medveten om när man börjar läsa för att inte bli besviken. När sista sidan är läst är det ändå av Andrée, Fraenkel och Strindberg jag vill ha mer. Det kommer jag få i annan litteratur, för det saknas inte böcker i ämnet. 

När det nu skrivits så många böcker om polarexpeditionen, vad är det då som gör den här boken unik? Kanske är det just författarperspektivet. Uusmas hängivenhet för expeditionen smittar av sig och stundvis gör hon plats även i mitt hjärta för Vitöns karga och ödsliga landskap. 

När jag läst färdigt gör sig barndomens känsla av ensamhet påmind. Det måste varit ensamt att dö därute i polarisen.


//Helene

Det går bra nu :)

Förlåt för dålig bloggning från min sida. Vilken vecka det har varit. Nu har jag iallafall med glädje berätta att den 19/12 får jag och min kärlek nycklarna till vårt nya hem! Kommer bo på en av Faluns gräddhyllor, vackra Elsborg. Lite lustigt är att vi blir i princip grannar med Spets pappa *vinkar* . Lägenheten är så mysig, en trea med kakelugnar och högt i tak. Fram med målarpenseln och vi kommer älska att bo där. 

En annan sak är att min pappa blivit frikänd från att ha några tumörer eller tumörväxter på stämbanden. 

Vilken vecka! Helt slut, men lycklig! 
Så ge mig mera bästa inredningstips, bra möbelaffärerer och inspiration! :) 


Firade i torsdags med att överraska älsklingen när han jobbat kväll. Rosor, skumpa, smörstekta kantareller och choklad :) 

Det går bra nu, känner en enorm lättnad och tacksamhet :) 

//Em 

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0