Nyårspromenad

Kul med en nyårssammanfattning Emelie! Jag har inte skrivit ihop någon för egen del men är oerhört tacksam för ett outstanding 2015. Det bästa året i mitt vuxna liv. T:s första nyår ska vi fira tillsammans i familjen. Vi ska mysa in oss och lyxa på rökta räkor, löjromscanapéer och gruyère, vi ska skåla i champagne och titta på fyrverkerier från vardagsrumsfönstret. Åh, vad jag längtar till vi får bjuda T på ost och räkor! Champagnen får han vänta med!


Började nyårsafton med promenad vid Ulriksdals slott.

Ser ni Danderyds sjukhus där på andra sidan Edsviken? Där föddes en mycket speciell person under 2015 :)


//Helene

#mitt2015

Nyårskrönika för att sammanfatta året 2015 är på sin plats. Jag valde faktiskt att låna Blondinbellas krönika. Så enjoy bloggläsare, här är mitt år 2015:
 
Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Jag och min bättre hälft flyttade till våran första gemensamma bostad. Jag (vi) blev gravida. Jag gjorde även en stor kampanj på jobbet ihop med några kollegor. Ett mycket händelserikt år. Jag och min bättre hälft reste även utomlands ihop för första gången. Fick en Madonna konsert i födelsedagspresent som vi  också var på --> mäktigt. Så mycket nytt var på agendan år 2015. Köpte ny bil. Serverade på bröllop. Åkte på BFF resa inom Sverige.
 
Genomdrev du någon stor förändring?
Svår fråga men den största förändringen blev och är att vi ska bli en familj. Mycket av 2015 har handlat om det.
 
Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?
Har inget datum jag direkt lagt på minnet.
 
Vilka länder besökte du?
Grekland, Samos där jag och min bättre hälft spenderade en helt underbar vecka på en lyxig resort.
 
 
Bästa köpet?
Vår nya bil kanske?
 
Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016?
Nej jag tycker faktiskt inte det. 2015 har innehåll som berikar det mesta. Framförallt har jag tagit hand om mig själv och lyssnat på kroppen mer än andra år.
 
Vad önskar du att du gjort mer?
Som sagt, tycker det mesta varit täckt.
 
Vad önskar du att du gjort mindre? 
Stressat kanske? Det är alltid min svaga länk.
 
Favoritprogram på TV?
Paradise Hotel, alltså blir alltid fast i den förbannade serien...
 
Bästa boken du läste i år?
Föda utan rädsla med Susanna Heli, rekommenderas varmt!
 
Största musikaliska upptäckten?
Madonna?
 
Vad var din största framgång på jobbet 2015?
Kampanjen jag var med i måste jag väl ändå säga. Fick även vara ansvarig för en stor social media.
 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 
Gladare, helt klart. Mer tacksam för allt det fina det här året.
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Knodden i magen, helt klart!
 
Vilken är din största insikt under 2015?
Att man ska vara tacksam för allt det fina och värdefulla i livet <3
 
Vad är du peppad för inför nästa år?
Att bli mamma för första gången. Att uppleva allt igenom en förälders ögon ska bli mer än intressant. Känner mig förberedd samtidigt som jag inte har en aning om vad som väntar.
 
GOTT NYTT ÅR !!!!
 
// Em  
 
 

#humor

Förlåt men hittade den här på instagram för någon dag sedan och skrattade så tårarna sprutade, enjoy


//Em 

#nails

För en sådan person som mig --> som inte får ha långa snygga naglar till vardags i jobbet betyder ledighet snygga naglar. 


Därför blev det fransk manikyr lösnaglar, köpta på Kicks i Falun för under 100 lappen. Ibland måste man bara una sig lite :) kvalitén, inte så bra men man får ju det man betalar för. 

//Em 

#mindfulness

Måste kommentera Helenes senaste inlägg. Först om böckerna, läste oxå om farbrorn och äpplet. Madicken ska vi inte ens tala om, min mormor sydde mig en Madicken klänning, det säger väl allt?! 

Själv ska jag visa er vad jag fick av Heléne i julklapp: 


Perfekt! Har varit så sugen på en sådan här bok ett bra tag. Jag gillar den skarpt. För er som inte känner till dessa böcker så målar man olika mönster och former. I den här boken finns oxå ett citat man ska tänka på under tiden man målar. Tycker verkligen det fungerar. Man släpper allt runtomkring och koncentrerar sig på just det man ska måla. Rekommenderas starkt. 

Duktigt att hänga på Barkarby i dessa dagar. Själv laddar jag för loppisfynd imorgon. Mamma hade spanat ut en loppis med 50% på allt. Love it! 

//Em 

Mellandagsrushen i Barkarby

Behövde spjälsäng och matstol till T så idag åkte vi till Ikea i Barkarby. Barkarby handelsplats visade sig vara mellandagskommersens epicentrum; det var bilar, släpkärror, ikeakartonger i wellpapp, människor och barnvagnar överallt. Vi gick målmedvetet in på barnavdelningen, gjorde det vi skulle och så ut igen. Fick med oss spjälsängen Sundvik och barnmatstolen Antilop (som nästan bara består av plast och därför går att spola av i duschen, hur bra låter inte det?!). Avklarat på en kvart och med det goda humöret i behåll så vi firade  framgångarna med Marabou helnöt efter kassorna och horden av korvätande mellandagsshoppare. M försökte utnyttja min svaghet för choklad när han viftade med ett par extra rutor samtidigt som han föreslog ett besök på Mio för att kolla köksbord, men det hade varit dumdristigt och köerna ringlade långa dit. Väl hemma hade vi pysselsöndag med ikeabeskrivningarna. T var otålig och skruvmejsel saknades så vi var väldigt nöjda när vi var klara. Alltså spjälsängen blev så mysig att jag skulle kunna lägga mig i den och somna direkt ("gör inte det", sa M). T kommer stortrivas.


Spjälskydd inhandlades på Lekmer som ska ha bra. Snygga var de också. Det blev ett grått neutralt med elefanter.



T:s krypin


//Helene

Kärt återseende

När T bara var någon vecka gammal tog vi med honom till biblioteket och lånade barnböcker till honom. Medger att det låter ambitiöst att ta med en enveckas på bibblan men det har varit ett toppenbra sätt att umgås på. Vi började med Madicken och har sedan dess avverkat en hög. Har tagit med mig lite böcker hem från Falun som jag själv hade som barn, hoppas på att T kommer tycka om dem. Att bläddra i böckerna känns nästan som att återse gamla vänner jag inte träffat på länge, det är många av min barndoms inre världar kopplade till dem. Kanske T kommer tycka att de är mossiga när han blir äldre, eller så kommer han älska dem, ännu har jag friheten att bestämma åt honom vad vi ska läsa! 



"Sagan om det röda äpplet" (J. Lööf)


Åh, vad jag tyckte att Farbrorn långt borta i skogen i "Boken om Bella och Gustav" (E. Eriksson) såg ensam ut när jag läste som barn...

//Helene

#annandagjul

Blev lunch hos mamma idag efter välbehövlig sovmorgon. Spenderade juldagen igår med syskonen Spets, precis som så många andra juldagar. Dock blev det lite lugnare än vanligt. Jag, mamma och Tuson passade på att ta en långpromenad i det soliga väder som denna annandag bjöd på :) 


//Em 

#julfirande

Dagen igår gick verkligen snabbt. Vi började dagen med sovmorgon då vi var vakna sent med tanke på uppesittarkvällen. Sedan gjorde vi en riktigt god frukost, jag och min bättre hälft bytte julklappar med varandra och sedan tog jag och Tyson en promenad. Sedan var det bara att göra sig iordning för att åka till det första julfirandet med min familj. Vi åt gott, kollade Kalle, tog en promenad och öppnade julklapparna. Resan fortsatte sedan till Säter och firande med min bättre hälfts familj. God mat, mycket folk, jultomte och julklappar blev det där :) 


Så mysigt! 


Tyson fick möta tomten för första gången. Lite skeptiskt och valde att sitta i faster Malins knä istället ;) 


Lite julklappar... Men de julklapparna som kommer mest till var nog dessa: 


Fick en själv. Känns väldigt väldigt bra! 


Någon passade även på att leva loppan inne i magen och alla fick chansen att känna på sparkar. Så speciell och underbar känsla. 

Har precis gått en långpromenad med Tyson. Vi har ätit lite mellis och tar det lungt i soffan.

Blir riktigt avis på Helene som varit på spa. Åh vad underbart att koppla av och bara vara. Hamam är helt underbart! Senast jag var inne i ett hamam var på Gothia Tower i Göteborg, det är verkligen så härligt. Det var du så värd vännen <3 

Hoppas ni får en fin juldag!

//Em 

#godjul

Lite sent men det var fullt upp igår och dagen bara drog förbi. En riktigt god jul från oss iallafall! 


//Em 

#uppesittarkväll

Som traditionen lyder har vi alltid uppesittarkväll den 23/12 med Bingolotto hos min mamma och hennes man. Tycker det är en mysig start på julen. Den här gången även starten på min föräldraledighet . Vinsten vi fick var 2 stycken nyårslotter. Så nyår är nu säkrat. Vi blev även bortskämda med god mat. Höll mig vaken lyckades jag med oxå :) 


//Em 

Sälen, spa och nya träningskläder

Har varit i Sälen ett par dagar och bland annat besökt spaet på Experium och alltså: HERRE.GUD. VAD. SKÖNT. det var att gå på spa. Fräscht, sparsamt med folk, flera bastuar (plural där, någon?) och bassänger att välja mellan, bara en massa plus. Vi bosatte oss i den varmare bastun och tog lite utflykter till isvaken då och då, efteråt hängde vi i relaxrumet (lite som hamam i Tallinn om du kommer ihåg det Emelie?). Omgivna av ljudet av tropiska fåglar och doft av lavendel tog vi en tupplur där innan vi bytte om och gick och lunchade. I anslutning till spaet finns ett äventyrsbad som vi bara måste testa när vi har lite mer tid, såg superkul ut! När vi ändå pratar Sälen kan jag passa på att tipsa om Stadium-outleten, som faktiskt gör skäl för epitetet outlet, passade på att fynda lite träningskläder och underställ i merino innan vi åkte hem.


Utsikt från spaet. Kändes helt rätt att välja den lugnare varianten av vattenaktivitet den här gången.

Hittade bästa cafeet på vägen hem, i Vansbro vid rondellen mitt emot Swedbank.

//Helene

#rosorochchoklad



Blev överraskad med blommor och choklad när jag kom hem från jobbet i fredags. Vilken start på den lediga helgen. Så tacksam att få dela mitt liv med denna perfekta underbara man <3 

//Em 

Föräldragrupp och enkel förrätt

Igår startade föräldragruppen. Första mötet ägde rum på BVC. T fick träffa fler bebisar än han gjort någon gång tidigare. Och vi fick träffa fler bebisföräldrar än vi gjort sedan T kom. Ikväll kom min moster på besök. Då åt vi "carpaccio" till förrätt, minsta ansträngning för mesta smak:

Lufttorkat kött i botten, jag brukar ta bresaola, hyvlat äpple, riven parmesan, ruccola och en bättre olivolja. Flingsalt och peppar.

//H

Nattat

Ikväll är M på jobbmiddag vilket betyder att jag har nattat T. Första gången för mig, M brukar vilja natta och han är en fena på det. Och hur gick det? Ja, jag ger mig själv tio poäng av tio, brasklapp dock för att kvällen inte är över än. Vi har kokat kola och när jag var inne på ungefär det hundrasjuttiofemte kulprovet (det tog inte receptets 15-20 minuter för smeten att bli klar) började T få svårt att bestämma sig för om han var riktigt glad eller egentligen lite sur, och det är i denna ambivalens det brukar vara lämpligt att agera för fördelaktigast utfall. Klockan var runt halv åtta när jag satte på honom pyjamas, gav ersättning och la honom i sängen till tonerna av Hollow Talk (Bron-temat). Och vad hände? Min söta lilla rumpnisse somnade på två minuter och har aldrig sett nöjdare ut! Efter det har jag och snuffan ätit kola framför Bonde söker fru. 




//Helene

Förlovningsfest och luciafika

Den här helgen har flugit förbi (gör inte alla helger det) och nu fixar vi inför veckan med matlådor och planering med jobb och bvc-besök med mera. Idag har vi varit på luciafika i Åkersberga och går fick vi äran att vara med och fira min kusin och hans fästmös förlovning. De var så fina tillsammans och det var en så trevlig kväll. Då hon är assyrier hölls festen i assyriskt bruk och det var intressant att ta del av deras kultur och seder. Mycket dans, mat, glädje och värme. T fick följa med då han fortfarande är för liten för något längre barnvaktspass och det gick bra, även om det såklart är mer avslappnat att gå på fest utan ett litet barn. Här är vi, jag och min lilla diamant: 



Måste berömma Emelies julgran, perfekt placering på kakelugning måste jag säga. Vi har lightpyntat här hemma då vi kommer åka bort ganska länge. Men nästa år ska det minsann dofta granskog i hela vardagsrummet! 


//Helene

#lucia

Lucia. Började dagen med finfrukost med min bättre hälft. Långa härliga frukostar, Me like! Sedan skulle jag gå ut och gå morgonpromenaden med Tyson och vad händer? Ser inte en isfläck och rasar omkull. Minus ett par vantar och leggings samt ett sår på knäet och lite skrubbsår på händerna. Tur min bättre hälft kan lägga om sår snyggt. Blev mest rädd tror jag men det gick bra. 

Sedan blev det ner på stan och inhandla lite. Blev nya makeup produkter och ett par nya leggings och vantar, check! Sedan mötte jag upp Kurbitsfröken på Waynes och tog en fika och bytte julklappar. Mycket trevligt! 

Sen eftermiddag + kväll har jag och Tyson spenderat hos min mamma då våran bättre hälft jobbar. Vi har bakat pepparkakor, ätit skinkmacka och kollat lussefirande. Så mysigt! Tagit en promenad hann vi med också. 


Taaadaaaaa! Nybakade pepparkakor :) 

//Em 

#närmarejul

Imorgon är det tredje advent och Lucia. Tiden springer iväg. Idag är det oxå en månad kvar till ngt av mitt och min bättre hälfts största händelser, kanske ... Eller kortare eller längre ... 

Idag har jag gjort riktigt bra loppisfynd :) lovade Heléne att slänga upp vår lilla julgran jag hittade på loppis för 25 kr ink pyntet så här är den: 


Fick äran att stå på vår fina kakelugn i vardagsrummet. Med några av de inhandlade julklapparna. 

Vi var även upp vid Falugruva förra helgen på gammeldags julmarknad. Blev lite gott till julknytis inköpt. 


Riktigt regnväder men det var mysigt ändå :) 

//Em 

#nobel

I torsdags var det festernas fest nämligen Nobel. Tradition är att befinna mig hemma hos en av mina kollegor för trerätters och trevligt umgänge och så var även fallet det där året. 


Glitter och glamour och många fina klänningar hann det bli. Fantastiskt mat. Ja en toppenkväll helt enkelt. Var tvungen att avvika lite tidigare än vanligt pga mitt tillstånd. 

//Em 

#julbord

Igår var det dags för julbord med mina kollegor. I år var vi i Bjursås på Dössberget och åt. Det var i det stora hela ett fantastiskt gott julbord och med underhållning av gruppen Good Harvest så blev kvällen mycket bra. Här kommer som vanligt lite plus och minus: 

Plus: 
Stället - ligger fantastiskt fint på hög höjd, fräscht inuti med bra rum, mycket yta. Helt enkelt bra planerat. 
Fräscha och många toaletter - viktigt! 
Maten - så gott! Fräscht och mycket att välja på. För att inte tala om dessert bordet :) 
Servicen - jättebra och snabba med att återkoppla. 
Underhållningen - riktigt bra! 

Minus
Vi var många kollegor och hamnade på två olika långbord. Svårt att då kunna tala med allihopa och få mat samtidigt. 
Lite väl högt ljud när underhållningen drog igång. 
Priset - smakar det så kostar det 



I det stora hela ett julbord jag verkligen kan rekommendera. 
Lyckades även få med två av mina fina kollegor som oxå är gravida på bild. 

Triss i bäbismagar <3 

Som ni ser är det många gravida som går på julbord och jag har och är väldigt strikt med vad jag äter som gravid. Följer Livsmedelsverkets rekommendationer starkt. Här kommer en liten lista jag hittade på nätet som kanske kan hjälpa till hur man som gravid ska tänka på julbordet: 






Dragit på mig en förkylning så helgen går till att kurera sig. Ska ta mig upp från den här sköna sängen för lite frukost :) 

//Em 

Mera blommor

Ska pimpa med lite växter hemma tänkte jag. Det är trevligt och så doftar det gott. Jag tänker på T också, blomdoft kan säkert liva upp en annars enahanda mattillvaro, mjölk varken doftar eller smakar ju särskilt (nu äter man ju inte blommor, men ni fattar). Således köpte jag tre vita hyacinter på Bauhaus igår. Tänkte köpa amaryllis också, men det glömdes bort. Min strandkaktus som jag skrivit en del om här i bloggen är ännu välmående så jag har införskaffat 50 liter blomjord för omplantering i större kruka. Förväntar mig en explosion av växtlighet när den får mer jord för rötterna, redan nu skjuter den bra med skott trots ont om plats.

Ska plantera dem i något finare när andan faller på, kanske sätta dem i glas med synliga rötter som man ser i Sköna Hem ibland. De får stå på ett vanligt fat till dess. Hoppas på att de slår ut till jul, annars får de sprida väldoft i Falun istället.


//Helene

#lördagsshopping

Igår blev det en tur till Borlänge. Där besökte vi babyproffsen, Ikea och Coop. Här kommer en liten sammanfattning av turen. 

Babyproffsen 
De är verkligen trevliga och serviceinriktade personalen där. Vi hämtade ut våran vagn och babyskydd. Vilken känsla! Fick massa tips och trix om hur de fungerar och så vidare. Min bättre hälft med 6 syskonbarn i erfarenhet agerade som den tryggaste blivande pappan någonsin och fällde ihop vagn och diverse som han inte gjort annat. Dock är vår vagn så lätt att hantera! Så glad över den. 
Det enda lilla minuset som vi borde kollat över var att det fattades två spännen till ISO fixen i bilen. Det ordnas dock till i kommande vecka. Höll dock på att få en hjärtattack där och då. 

Ikea 
Inte alls lika mycket folk som förra gången. Hoppas och tror att det här var sista svängen dit på ett tag. 
Minuset är helt klart julbordet. Vi åt vanlig mat efter att ha sett hur det såg ut. Tänkte direkt magsjuka deluxe. Tack men nej tack. 

Coop
Vi behövde handla och det slutade på Coop. Första gången vi var in och det var enormt lätt att hitta och många ekologiska erbjudanden. Vi hittade även julklappar både till Tyson och till Doris (min bättre hälfts systers katt). Bra barnutbud också där vi utnyttjade lite rabattkuponger. 

Vi trodde vi hade köpt en stor bil men shit vad plats en barnvagn tog. Lägg dessutom till det vi fick med oss från de andra butikerna. 

Vi avslutade resan med att stanna till hos min kusin med familj i Ornäs. Fick gott fika och en trevlig stund ihop. Fick även med mig massa mamma/gravid tidningar som jag ska börja plöja. 


Världens vackraste hund <3 

//Em 

#födautanrädsla

Susanna Heli arbetar som doula och har gett mängder av kvinnor kraft och stöd under förlossningar. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds kvinnan bort från rädslan och stressen. Det gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för kvinnan och hennes partner. 

Blev rekommenderad den här boken på vår föräldrargrupp som vi går i. Jag hade turen att få låna den av en av de blivande mammorna. 

Vi har aldrig varit rädda för förlossningen. Tycker dock är dock är läsvärd och ger många förklaringar och tips som verkar konkreta. 
Detta förutsätter dock att du genomgår en vaginal förlossning, vilket inte är fallet för alla kvinnor som föder idag. Boken blir ibland lite väl djup för min smak. Dock rekommenderar jag den då den är lättläst med bra tips och råd med övningar för både dig och din partner. Läs den gärna tillsammans! 



Idag är det andra advent. Vi ska bland annat upp på julmarknad vid vårt fina världsarv. Vädret hade dock kunnat vara bättre än regn och regn... Blir paraplyer med! 

//Em 

Nya promenadvägar

Föräldraledighet innebär en massa promenader. Speciellt när man har hund. Tror aldrig jag haft så bra promenadkondition som jag har nu (på tal om kondition så funderar jag på om jag skulle ta och våga mig iväg till SATS med T, får fundera på det. Annars kan jag gymma själv på kvällarna, och på luncherna eller morgnarna när jag börjar jobba om några veckor. Ska nog ge det en chans tillsammans med T först). Idag gick jag vid Råsunda, tillbaka via Råstasjön och sedan tog jag en omväg och rundade Hallonbergen och Rissne. Kom ut i villakvarteren i Duvbo och gick sedan hem. Det blir absolut mer promenerande i Hallonbergen-Rissnetrakterna framöver, omgivningar och promenadvägar är jättefina däromkring. Snuffan har blivit riktigt samspelt med mig i bebistillvaron. När vi ska packa ut oss brukar jag göra henne promenadklar först med kläder och koppel och därefter hoppar hon själv upp i varukorgen under vagnen och väntar på att jag och T ska bli klara. Hon är fantastisk och väldigt lättsam.


Stor tjej!

Duvbo

När T sover!


Helene

#onsdagsmiddag

Igår hade vi middag hemma hos oss med finbesök av två läkarkollegor. Min bättre hälft lagade grymma pannbiffar medans jag gjorde en efterrätt bestående av blåbärspaj. 

Tiden rinner iväg med fullproppade veckor. Något som iallafall underlättar vardagen enormt är mina vackra volymfransar som Jenny på Salongen Forever Beauty gör. Känner mig alltid så fin när jag går därifrån. Kolla här vad vackra dem är: 


//Em 

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0