När fredagen stod för dörren

Äntligen! Fredag igår. Bra dag. Min kärlek är så duktig på att laga mat. Igår blev det lövbiff, hasselbackspotatis och egengjord tzatziki samt gröna sparris. Mmmmm.... Tända ljus, gott i glaset, kärlek. Precis vad jag behövde. 


Nu väntar 50 års kalas för min moster så dags att pudra näsan :) 

//Em 

Snöyra här i Falun oxå! 

En av oss?

De senaste dagarna har Märta stått i fokus. I tisdags ringde de från dagis och rapporterade löss och när en hund drabbas så måste alla behandlas. Gick noga igenom pälsen på Märten och jag hittade ingenting vilket känns skönt, men det blev som sagt ändå en lusbehandling. När vi ändå var igång tog jag henne till veterinären för kloklippning också och den här gången gick det så mycket bättre än när hon var valp. Kanske klarar vi det själva nu.


Märten har veterinärvittring och vill inte gå


Idag ska vi ut i snöyran och därefter tänkte jag ta mig an Seierstads Breivik-biografi. Jag hoppas den kan ge inblick i hur han blev den han blev. I media framställs han som en vanlig kille som radikaliserades hemma i pojkrummet men jag undrar om det kan vara så enkelt. Är det möjligt att han, som Seierstad antyder i bokens titel, var "en av oss"? Ska bli intressant!






//H

Tillbaka på banan

Efter riktiga kaosdagar känns fredag och ledig helg mer än välkommet imorgon. Min moster fyller 50 år idag <3 så firande blir det i helgen. 


En vacker tisdag eftermiddag i solen med Tyson. Längtar efter våren men kan inte låta bli att njuta dessa vackra vinterdagar. 


Besök har vi haft. Först ut var Andreas pappa som bland annat hade med sig dessa helt vackra tulpaner. 

Sen har vi haft besök av två kollegor och vänner. Körde träningsdejt kombinerat med fika. Otroligt lyckat :) 

//Em 

Saknar min fina vän i Stockholm <3 

Bevingad kompis

I en förrådsbyggnad ute på Dalarö stötte jag på den här trötta lilla gynnaren idag. Kunde inte motstå att peta på den för att se om den levde och efter mycket petande med pennspetsen rynkade den på sin söta lilla näsa och drog vingarna ännu hårdare om kroppen. När jag petade igen pep den ynkligt och sömndrucket och kort därefter somnade den om. Hoppas den har det bra därute i förrådet.







//Helene

Bland semlor och söndagar

Gör mig så glad att Heléne fått tavlan jag skickade på posten! Är min mamma som gjort den. Grattis igen min fantastiska underbara vän <3  


Vi skickar dig en snöig puss från Falun! 

Har även ätit en smarrig semla, årets första! 


Supergott! 

Morgonpromenaden är avklarad. Jobb väntar. Nya äventyr står och väntar, bland annat förberett en föreläsning, tell you more later! 

//Em 

Fem små hus

Första dagen som 28-åring är snart genomlevd och jag trivs som fisken, det är skönt att ha några år i ryggsäcken. Trots att jag när det kommer till kritan inte tillskriver mina födelsedagar någon särskilt stor betydelse blir jag ändå rörd över alla grattishälsningar jag fått av familj, släkt, vänner och kolleger. 

Kvällen till ära åt vi middag på Fem små hus i Gamla stan, en restaurang som är betydelsefull för oss då det var där M och jag åt vår första middag tillsammans. De är duktiga på svensk mat och ikväll blev det bland annat löjrom, renfilé och viner. 






Under middagen pratade vi om vart vi vill resa i vår, vi kan inte riktigt bestämma oss. Vi har pendlat mellan allt från spaweekends i Budapest till långresor i Mexico. Inget beslut taget ikväll heller så vi får se vad det blir.

Väl hemma efter middagen möttes jag av grattishälsningar innanför dörren. Hur fina är inte de här till exempel:





//Helene

Som ett brev på posten

Imorgon är det någon speciell person som fyller år ;) igår postade jag ett paket som jag hoppas ska nå storstaden imorgon, eller på måndag! 

Varit lite på det lediga. Igår fick vi finbesök av min vän Nattis och hennes Alicia. Supertrevligt och så roligt med en liten kompis tyckte Tyson :) 


Idag är vi lediga både jag och Andreas. Vi har storstädat lägenheten. Nu är älsklingen och fixar lite ärenden på stan. Sedan ska vi ut och leka i snön allihopa! 

//Em 

Underbara lediga helg



Vaknade upp fredag vid lunch efter nattjobb. Tyson är så duktig och sover med matte. 


Lekte i hundrastgården med frallan Charlie. 


Ätit supergoda middagar. 


Myst massa med mina fina killar <3 


Idag tog vi en promenad med hundrastgården och massa hundar. Jättekul, massa olika hundar i både storlek och ras. Tyson var så glad och skötte sig felfritt. Stolt över honom <3 

//Em 

Det brinner!

Mamma ringde oss tidigt imorse och frågade om vi mådde bra och om det luktade brandrök. Yrvaket förstod vi inget. Inatt till tidig förmiddag har det nämligen brunnit på gatan ovanför där vi bor. Obehagligt men som tur är verkar det gått bra med släckningsarbetet. Vi gatan nedanför har inte märkt ngt. Det luktade inte ens brandrök. 


Bilden tagen från dt.se

//Em 

Kroppkakor!

Har varit sugen på kroppkakor i flera dagar så idag gjorde jag slag i saken. Det är lite pyssligt och tar sin tid så det är en bra helgsysselsättning. Egentligen ska det vara sidfläsk som fyllning men av misstag tog jag bog och det blev faktiskt precis lika bra, det viktiga är nog att köttet är rimmat skulle jag tro. 





I sommar måste jag plocka mer lingon. Det är ju så gott med egna!


//Helene

Rosor är röda

Blommor, det är så underbart med fräscha blommor hemma. En bukett gör så mycket. Har haft äran att njuta av Helénes vackra tulpanbukett sedan i lördags. Igår kom älsklingen hem från jobbet och överraskade mig med röda rosor. Så de fick ta över efter tulpanerna med finplatsen på kakelugnen. 


Önskar en trevlig helg! Här är vi på lediga sidan och det känns så skönt. Firade btw 2 år i yrket igår, tiden rullar på ... 

//Em

Tillklippt

Igår tog jag och Märten en omgång med saxen. Lilla damen vet vad hon vill och det är en kamp varje gång. Luggen måste jag klippa till lite mer vid ett annat tillfälle, men annars är både jag och Märten tillfreds med resultatet.

När jag gick upp imorse låg hon och sov på min resväska i vardagsrummet:



Klippt till skägget och håret runt öronen:





//H

Fint att ha en hemmaman

Halv sju gick jag upp imorse och då hade M redan varit till bagaren, gjort te och tänt ljus. Han har jobbat galet mycket under en period och bestämde sig därför för att ta ledig fredag idag, och jag måste säga att mina erfarenheter av att ha en hemmaman är väldigt positiva så här långt. Nu ska jag och lilla monstret ligga i soffan och äta Juleskum och känna in att det är helg. Känns bra!








//Helene

Det går bra nu

Trots en magkatarr som gör sig påmind så känner jag total glädje. Idag kom mitt slutbetyg in på Handledarkursen jag läst uppe på Högskolan. Godkänd och klar! Nu kan jag tillgodoräkna mig mer utbildning, fler högskolepoäng och ett stort leende :) 

Ligger och vilar, nattjobb up next! 


Tyson mötte Snögubben idag ;)

//Em 

Radio Dalarna

Efter min synundersökning blev jag intervjuad av Radio Dalarna, P4 om mitt pensionssparande och de nya reglerna som gäller från och med i år. Kan vara den bästa intervjun jag någonsin gjort. Känns som några vuxenpoäng rullade in, jag har koll :) lyssna gärna! 


//Em 

Inga konstigheter

Ännu ett betydelsefullt steg i riktning mot ett giftfritt liv tog jag när jag idag lämnade Baronhamams aleppobutik på Sofiagatan med lagertvål och en flaska jojobaolja i handväskan. Det är ekologiska produkter med få ingredienser som går att använda till det mesta, dessutom känns det bra i hjärtat att köpa produkter som kommer från Syrien. Fram till idag har jag använt en duscholja från Rituals som visserligen doftar väldigt gott, men som dessvärre innehåller en rad ämnen jag knappt kan uttala namnet på, och så är det med de flesta produkter jag använder, i allt från billigt ICA-shampoo till dyrare stylingprodukter som finns hos frisören. Det är svårt att veta vad man använder helt enkelt.

Och jag stör mig på det. Jag stör mig på att handlöst behöva kasta mig ut i kemikaliedjungeln bara för att jag vill tvätta håret. Eftersom jag tycker det är kul att fördjupa mig i saker hade jag först en ambition att gå igenom varenda ingrediens på flaskan och utifrån det bestämma mig för om det är något jag vill använda. Men, ehh... Nej. Jag väljer att köpa enkelt istället. Tvålen jag fick med mig hem idag innehåller olivolja och lagerbärsolja, jojobaoljan innehåller, ja, jojobaolja. Så nu tar jag semester från min gamla duscholja ett tag.







Förresten, ett tips på samma tema: istället för ögonsminkborttagningsmedel har jag alltid använt olivolja. Det funkar super!


//Helene

Kontraster

Tyson är överlycklig att snön och vintern har kommit på riktigt. Han trivs verkligen i det här vädret. 


Medans jag drömmer om våren .... 


Vackra tulpanerna vi fick i inflyttningspresent av Fröken Spets <3 

//Em 

Överraskad

Överraskad blev jag när ett sms från Spets dök upp i mobilen igår om att hon var på snabbvisit i Falun. Jobbhelg är det här hemma. Tur att vi hade lördagskvällen lediga båda två. Så igår blev det skratt, fnitter och massa prat. Otroligt trevligt. Jag fick visa hur vi bor nu och vi fick en stor bukett tuplaner i inflyttningspresent. Bjöd på Rosé och kladdkaka. Härligt spontan och otroligt lyckat :) 


Tyson var överlycklig att träffa Tant Heléne och lämnade inte hennes sida under hela besöket ;) 

//Em 

Illusionen av en seriemördare

Hannes Råstams Quick-bok utläst! För mig var Quick-historien uttjatad och jag började läsa mest för att det var den bok som låg närmast när jag var lässugen. Men jag ser historien med nytt ljus genom denna -här ligger fokus snarare på organisationen bakom Quick än på Quick själv. 

Råstam beskriver ett personligt övergrepp och ett rättsligt haveri som har enorma proportioner. Han redogör för hur domstolar regelmässigt förts bakom ljuset genom oprofessionellt utförda förhör, förvanskade förundersökningar och offentliga dokument som talar för Quicks oskuld men som "försvunnit" på vägen, allt för att behålla illusionen av Sveriges första seriemördare. Sture Bergwall bär inte själv skulden för att en rad mördare indirekt friats genom hans falska erkännanden. Kretsen kring Quick -åklagare, psykolog, minnesexpert, kriminaljournalist etc -utmärks av ett arbetssätt som nästan kan beskrivas som sekteristiskt och vars medlemmar åtnjöt både karriärmässiga fördelar och positiv uppmärksamhet i offentligheten. 

Den verkliga psykologiska nöten i det hela är inte Sture Bergwall som vid tiden för erkännandena var nedgången och drogberoende. Den egentliga gåtan är hur kretsen kring honom, människor med anseende och akademisk bakgrund, låtit det hända. Är det en olycklig slump att ovanligt många oärliga och karriärlystna människor funnits på samma plats vid samma tillfälle, eller är det andra mekanismer (gruppdynamiska?) som ligger bakom? Kan liknande hända igen?








/Helene

Dagar att vara nöjd med

Dagarna har varit fullproppade med en mängd olika saker. Tur att variation förnöjer ;) I tisdags gjorde jag min första arbetsdag efter semestern. Gick smärtfritt. Dagen igår bestod av klinikdag. Vi hade en föreläsare där, lägg namnet Lars Erlman på minnet. Hans föreläsning "Våga vara vänlig" är en föreläsning de flesta människor borde gå på. Ger riktig bra tankeställare och en boost av energi. Avslutade dagen med trevlig AW. 
Dagen idag har spenderats på Högskolan för slutexamination av kursen jag läst. Riktigt bra magkänsla så bara att invänta bedömningen nu. 
Sedan har vi; Lekt med Tyson i hundgården, handlat mat och till lghten, tvättat, fixat i lghten, tränat, lagat mat ... Nu börjar det bli dags för sängen, slänger in lite kort från våran lghten. Älskar att bo på Elsborg :) 


Sovrum 


Vackra gamla fönster 


Mysiga kvällar här <3 

//Em - som nu laddar för helgjobb. 

Ad-hoca inte Tyresta

Jag föredrar norrort på flertalet punkter, men är det något vi inte har så är det Tyresta. Det jag uppskattar med Tyresta är känslan av att gå i riktig skog, i många kilometer, utan att höra motorljud från en bilväg eller skymta höghus i horisonten. Det är skog, på riktigt, och imorse ville jag göra just det, vandra i Tyresta. 

Vi har valt att inte ha bil och oftast är jag nöjd med det valet, men en sak står klar efter dagens söderortsbesök; det går inte att ad-hoca Tyresta. Det är inte värt det. Halv elva åkte vi hemifrån och det kan tyckas naivt med tanke på att resan innehåller två bussbyten men det gjorde vi i alla fall. Tre timmar (!) senare var vi framme. Då stod vi i framför en ledkarta i Tyresta by och var sugna på Sörmlandsleden 1,5 mil åt norr, men vek av på sexkilometern istället då det kort där efter började skymma. Visst var det mysigt och underbart, men dagens slutsats är att liknande utflykter kräver lite mer planering och lite mindre sovmorgon.






Märten halkar fram på Bylsjön.



Måste berömma mig själv för den höga frekvensen på mina skogspromenader, har knappt skrivit om annat i de senaste inläggen. Bra början på året!


//H

Sneakpeak

Dagarna nu har samma schema - packa upp och organisera hemmet. Men vi har kommit en bit på väg. Finns dock kvar att göra. Imorgon är det måndag och på tisdag är vi tillbaka i vardagen igen med jobb. Dock blir kommande vecka lite annorlunda... 

Igår var vi totalt slut på kvällen av all flytt. Både jag, Andreas och Tyson. 


Tyson tog tillfället i akt och provsov nya soffan som vi köpt på Mio. 


Söndagsmys med ljus i en av hemmets två vackra kakelugnar. 

//Em 

Torrt och jordigt

Idag, bara tre dagar in i januari, fick jag årets första känsla av vår. Ljuset kändes piggt och stigarna doftade torrt och jordigt. När vi satt på berghällarna värmde solen en aning i ryggen och längs vägarna låg små förkrympta snöhögar fulla med halksand. Det var skönt att smaka på våren en aning, men nu ser jag gärna en kylknäpp och ett par månaders riktig vinter.

På nyårsdagen åkte vi till Ursvik, men då var det både kallare och blötare:




Choklad och apelsiner är godare än allt när det äts i skogen





//H

I nya lyan

Godmorgon! Kan säga att mina ben värker sedan den stora flytten gick av stapeln igår. Tusen tack till familj och vänner som hjälpte till. Hade aldrig klarat det utan er <3 

Finns en hel del kvar att göra, det ska vi syssla med idag. Kommer lägga upp bilder när vi fått lite mer ordning så får ni se hur det ser ut här hemma på Elsborg. 


Ombre, hur snyggt är det inte btw? Tagit bilden från instagram. Har en ombre själv och äääääälskar den. 

//Em 

Välkommen 2015

Nyårsaftonspromenad runt Falugruva 




Hur vackert är det inte? Vårt fina världsarv här i Falun med solen som lyser, helt magiskt. 


Mammas försök till kulturella bilder med mig och Tyson ;) 

Gott nytt år alla läsare och speciellt min fantastiska bästa vän och bloggkollega. Jag skickar dig en cyberkram och önskar dig all lycka under 2015 <3 

//Em 

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0