Lins kvar i ögat?

Natten gick verkligen bra att vara ensam på. Lilleman sov och Tyson höll mig sällskap. Blev sovmorgon tillochmed!

Vi donade lite på morgonen och sedan begav vi oss ut på promenad jag och småkillarna så A fick det lungt och tyst här hemma. Efter lunch vaknade A och vi donade lite till besöket. A hade två vänner över och jag gjorde en fruktsallad (pga gluten allergi plus så gott) med vaniljglass till.

Mums!

Till middag gjorde vi tacos <3 älskar att det blir räcker till lunchen imorgon oxå. Älskar tacos! På kvällen har jag mest myst över att ha A hemma igen. Han är verkligen hela familjens allt <3 världens bästa!

Dags att sussa och ladda för ny vecka. Spets jag älskar dina bilder. Mysigt med spa, enligt A finns det ett ställe i Göteborg (St Jörgens) trodde han som oxå har stjärnhimmel. Låter jättemysigt! Gott med räkmacka :) börjar längta till våran trip till Göteborg.

Jag är även så sugen på din grekiska sallad Spets och ngt gott i glaset och en BFF resa :)

Gjorde även bort mig idag. Min ena lins höll på att rasa ut från ögat idag. Försökte räta till den och kom då åt den med nageln så linsen gick i två delar i ögat. Den ena delen åkte ur direkt och den andra är? Kvar? Spolade ögat så hoppas den försvann. Lär visa sig. Kaos!

//Em

Bildbomb från Torekov


I hamnen doftar det rökt fisk.



Vi köpte smörrebröd och åt på jordgubbsfilten vid vattnet.




Och så ett par bilder från loppisen som passande nog låg på vägen, klart man måste svänga förbi och ta en titt:


Bilköerna sträckte sig långväga.

Poppis med loppis! Jag hittade terrakottakrukor som fick följa med hem.

//H

Kalas

Tidig morgon, tränade faktiskt en sväng oxå. Snart klar med mamma mage. Har ni några andra appar för träning eller ngt man kan följa? Tipsa gärna. På eftermiddagen åkte vi på kalas. C's kusin fyllde år. Var jättetrevligt och gott fika. Trötta småpojkar som däckade i bilen:

A är och jobbar en extra natt. Så jag är själv för första gången på natten med C. Känns ändå tryggt. Jag kan det lilla livets rutiner. Sitter och äter lite godis och dricker Loka. Snart dags för sängen, ska bara förbereda lite inför imorgon.

//Em

Spadag

"För den som tar dagen som den kommer blir det sällan som man tänkt sig." 

Citatet hittade jag i senaste numret av Femina. Bra tycker jag, även om det ibland är precis det man tänker sig, att just ta dagen som den kommer. Igår hade vi tänkt oss spa, så vi tog cyklarna till Hotell Sand i Båstad, började med lång lunch i lugn och ro på uteserveringen med havet som utsikt och sedan drog vi på oss morgonrockarna och kilade ner till spaet. I spaet fanns en stor pool, några olika sorters bastu, möjlighet till isdusch och så den verkligt stora begivenheten, ett mörkt rum med riktigt varmt vatten och "stjärnhimmel" i taket, lite som floating, här somnade vi nästan. Kallbadet kom man till via en brygga ut i havet, dock var det här alla spabesökare verkade samlas och kallbadhuset var ganska litet så vi nöjde oss med ett långt dopp i havet varefter vi gick in till inomhusspaet igen. 

Hotell Sands spa -här kommer som vanligt här på bloggen våra garanterat osponsrade plus och förbättringsområden:

+ "Floatingrummet" var annorlunda och avkopplande. Har inte sett det på något annat spa jag varit på. Kul!

+ Isdusch är guld innan bastu!

+ Vi fick fler badlakan utan problem. På spa vill jag ha minst två stora badlakan, gärna tre, de blir snabbt blöta mellan bad, bastu och vilstolar. Här fanns också små handdukar som bara var att ta, att stå på i omklädningsrummet till exempel.

Och förbättringsområdena:

- Varför parfymerad bastu? Många har problem med parfym och lukter, eller är allergiska. Det ger inget mervärde med syntetisk doft (lukt) i bastun.

- Låt tofflorna ingå i spaentrén! Det blir fräschare om alla spabesökare använder tofflor.

- Omklädningsrummen; för små, och varför fanns det bara varmvatten i en dusch?

Efter en riktigt skön dag bara vi två längtade vi efter T som haft det bra med farmor och farfar. 


Kallbadhuset.


//H

Fredagsmys

Välbehövlig sovmorgon imorse. Tog mig upp och intog lite frukost, fixade lite här hemma inför besöket idag. Bakade tillsammans med A en hallon och krusbärspaj. Efter lunchen (som intogs ute pga strålande väder) fick vi besök av två kollegor och deras dotter på 11 veckor och deras hund på 15 år (!!!). Mkt prat och fika. Efteråt tog vi en långpromenad, jag badade C och A grillade kyckling till middag. När C sov tog vi en omgång yatzy. Ska ladda med lite extra sömn. Imorgon natt blir vi själva för första gången jag och C då A ska hoppa in och jobba en natt. Spännande!

Fick dessa vackra blommor från ett par från föräldragruppen. Rosa rosor :)

//Em

Shopping och kryper baklänges

C hade bestämt sig för tidig morgon. Först vaknade det lilla livet 5 för att somma om till 6. Så morgonpigg och ville gå upp. Tack för Nyhetsmorgon! C somnade om vid 8 och jag packade iordning lite saker. Småkillarna fick nämligen vara hos mormor idag när vi åkte till Borlänge för ärenden och shopping. Efter att ha lämnat dem hos mormor började vi med en lunch på Kupolen Thai. Den godaste thaimat som jag ätit finns där. Jag har ju jobbat på Kupolen för många år sedan (så jag känner till stället) och maten är fortfarande lika god nu som då. Efter lunchen åkte vi till Babyproffsen och lämnade in våran vagn på gratis service (tack Enmaljunga) och lade undan två säkerhetsgrindar till trappan hemma här.

Sedan till Ikea där vi köpte lite nya grejer till köket, säkerhetsgrejer (allt från brandsläckare till säkringar till eluttag) och lite annat smått och gott. Fick "Ikea-syndromet" som vanligt när vi är där. Trött och svinfärdig (sjukt mkt folk och trött efter dålig sömn) så fick bli en fika. Sedan blev det in i lite andra affärer. 3 timmar senare åkte vi hem till Falun. Småkillarna hade haft det toppen hos mormor. Blev en fika där också ;)

Kvällspromenad i solen. Grillrester till middag och en trött familj. Fick även Glossybox idag som kom med massa bra saker. Love it!

Nu är det natti, ska försöka ta igen lite timmar.

Liten bild från dukningen innan middagen igår. Blombuketten fick vi från en kollega för en vecka sedan snart och den står sig fortfarande, underbart!

//Em

Just det! Casper kryper baklänges nu så grindarna köptes in i rätt tid!

Ängelholm

Ängelholm bjöd på antikviteter och glass. Vi hittade bland annat ett tidningsställ i rotting som kommer bli kompis med vår Bruno Mattsson, och så en pall till hallen, lite liknande en som vi funderat på som finns på Posh Living, men det är roligt med begagnade grejer. Både M och jag har känt oss trötta idag så på hemvägen blev det bad och sedan massor med kaffe, sedan var vi på topp igen.  

Fina hundar vaktar affären i Ängelholm. Tror dock Märten tagit vaktandet på lite större allvar än dessa ;)

Fabriksbutiken på Engelholmsglass.

Bad och kaffe -bästa receptet mot trötthet


//Helene

Fina prylar på auktion

De finaste gamla prylarna hittar man ofta på bondauktioner. Eftersom vi numera har en trädgård och ett stort soldäck att inreda ropade vi på veckans auktion hem ett par gamla lådor som blir fina blomhyllor samt lite korgar. Egentligen var vi bara ute efter två korgar, men när jag återvände till auktionen efter en tur längs åkrarna med T i vagnen som ledsnat bar M på tre. Lika bra det, korgar är snygg förvaring, en kan vi ha till vedträn vid spisen, kanske en till mössar och vantar i hallen, och så en till löv eller att ställa ett rosträd eller så i. Imorgon fortsätter vi med en tripp till Ängelholm och en antikaffär där vi ska inhandla hallinredning. 



Kul att titta på folk, och alla fina (och mindre fina) gamla grejer.

Kvällens fynd. Tips är att ropa in saker när auktionen pågått i några timmar. Då är folk inte lika mycket på hugget och man gör de verkliga fynden. Det är ju dessutom så kul att se vad saker går för och vad som är populärt och inte. 


Vad kan man mer ha en gammal låda till? Det är ju perfekt som fikabord. Ljuvligt att dricka kvällskaffe på en åker och se solen försvinna bakom trädtopparna.

//Helene

Familjekväll med grillning

Tog mig sovmorgon idag. Så otroligt skönt! Dagen rullade på med handling, promenad och de vanliga rutinerna. Var och hämtade ut ett paket med vår nya eltandborste oxå, tjoho!

Haft en underbar kväll. Två andra familjer (som vi lärde känna från föräldragruppen) var här hos oss och vi har grillat (problemet med grillen är nu löst). Vi fick jättefina inflyttningspresenter. Så härlig kväll med sol och barnen på picknickfilten på vår gräsmatta. Idylliskt! Kvällen får 10 av 10 poäng. Ska visa er de fina presenterna sen.

Cruisingen i Falun ikväll som båda familjerna fastnade i.

//Em

Bebislunch

Trött har jag känt mig idag, och resten av familjen oxå. Vi skyller på värmen. Gick upp med Casper vid 07.30, trodde jag skulle somna sittandes i soffan. Tur frukost och kaffe piggar upp. Vid lunchtid bar det av hem till en kollega för att träffa henne och en annan kollega och våra barn för en trevlig lunch ihop. Var roligt att se skillnaden på 5, 6 och 15 månader. Trevligt att umgås lite. Väl hemma bakade jag en kladdkaka medans C sov och regnet öste ner. Efteråt tog vi en uppiggande promenad hela familjen. Tränade lite och vi åt middag.

Pratade med dagens lokalkändis nyss, min mamma. Hon har precis varit en stadsvandring och hamnade såklart i tidningen. A vill jättegärna gå en vandring så vi får försöka styra något. Själv har jag gått spökvandringen här i stan och den var toppen. Dock många år sedan så dags igen. Falun har en intressant historia.

Bilden är från dt.se

Dags att sussa! //Em

Värmebölja

Åkte in till stan imorse för lite ärenden. Blev även shopping då min gaderob behövde ett litet lyft. Köpte ett par jeans, 2 t-shirts och två kjolar. Allt från Gina Tricot. Tycker de har överlägset bäst kvalité på kläderna av kedjorna. Snygga grejer oxå. Det enda som är, är att man lär prova deras plagg då storlekarna kan vara varierade. Det gör mig dock inget nu. Är inte i den form jag vill vara än så prova kläder är ett måste. Annars gillar jag att beställa på nätet, så smidigt. När jag kom hem åt vi lunch ute och hängde ute bra länge. Blev en tur upp till verkstaden (igen) för bilen. Usch hoppas hoppas den slipper vara där på ett tag nu.

Lite middag, träning, regn och åska. Förberedde en sallad inför en rolig träff imorgon.

Grannbarnen är så söta här! Ena har en hamster som heter Pelle som Tyson fått hälsa på idag. Pelle bits. Tyson är superintresserad. Tyson har även fått en ny fanclub. Barnen ropade idag när de såg Tyson och sprang fram till honom, gissa vem som njuter?! ;)

Kolla så söt han var som valp <3 och är fortfarande. Sedan är barn så roliga. En av tjejerna drar riktiga oneliners. "Jag blev rädd och rullade ihop mig som en köttbulle och grät" - om senaste semesterresan till High Caparall. "Fanns det såhär söta barn som ville klappa Tyson på förra stället ni bodde på?" Fniss!

Dags att försöka sova i värmen.

//Em

Den perfekta glöden

Igår kväll bjöd vi hit dem som hade hjälpt oss vid flytten till nya boendet. Tanken var att vi skulle grilla kyckling och vi hade även gjort potatissallad. Totalt fiasko med grillningen. Ingen glöd = ingen grillning, försenad mat, stress! Det slutade med att vi fick steka kycklingen. Vi har kommit fram till att antingen var det för lite kol eller så var inte ventilen öppen nog mkt. Det värsta är att vi ska ha besök över snart igen på grillning. Vi ska dock provgrilla innan så det här hemska pinsamma aldrig inträffar igen. Så gick det med den nya grillen ...Förövrigt trevlig kväll.

Vi fick många fina blommor. Fick stå på skänken framför "stress-tapeten" som så småningom ska bort.

Caspers morfar hade med sig en fin present <3 mkt omtyckt.

Imorse när jag klev upp var det ett passande ämne i Nyhetsmorgon:

Om hur man får till den perfekta glöden ;)

Idag har vi även bytt Caspers liggdel på vagnen till en sittdel. Gaderoben har rensats och nya kläder i större storlek får ta plats. Liten blir större igen ...

//Em

Belägrat altanen

När resten av familjen åker till Halmstad slår jag läger i skuggan på altanen med trädgårdstidningar och kaffe. Märten har det kungligt på gräset med tassarna i vädret. När de kommer hem ska jag lura med mig M på ett bad.

Kanske är det här receptet på halloncurd något för våra hallon som ligger där hemma i frysen. Till scones... Sist jag åt scones var hemma hos er, Emelie, då Andreas bakat så goda till fikat. Blev förresten inspirerad av ert kikärtsbröd, måste testas!

//Helene

Ute i friska luften

Igår vaknade C utan feber och var en glad pojke igen. Så skönt! Vi började dagen med promenad till Ica för lite inköp och sedan hjälpte vi ett par grannar längre ner i området att ta in posten då de är bortresta. Herregud vad varmt det var! Alla pustade ut när vi kom hem på gräsmattan och där var vi stor del av dagen:

Inte helt fel med en klarblå himmel att kolla på.

Vi hade det så mysigt ute. Lilleman på picknick filten med sin pappa i skuggan. Tyson på gräsmattan som hade span på allt. Jag satt lite i solstolen och på filten med lite tidningar.

Jag lyckades fynda ett yatzyspel på senaste loppisen för 10 kr. Det har blivit en hit här hemma!

Spanaren som inte riktigt vant sig än med att bo i hus och ha gräsmatta.

Spets! Fantastiska sommarbilder :) ser så idylliskt ut. Och vilket fika sen, mums!

På tal om mums blir det grillning ikväll :)

//Em

Saluhallen i Höganäs

I Höganäs vid Magasin 21 bland konst- och inredningsbutikerna finns världens mysigaste saluhall med massor med fina burkar och förpackningar, ekologiska och lokala varor, färska kryddor och vackert upplagda frukter och grönsaker. Där kan man gå länge och bara titta. 






Efter ett besök i saluhallen åkte vi till Viken, handlade wienerbröd med jordgubbar och vaniljkräm på Conditori Öresund och fikade nere vid vattnet.








//H

Varmt

Värmen har kommit till Falun igen. Riktigt högtryck idag. Vår dag började vid klockan åtta när Casper vaknade, fortfarande med feber. Blev att ställa in dagens besök och istället kurera Lilleman. Febern är en biverkan utav 6 månaders vaccinet. Så trots det fina vädret har vi mest varit inne, i soffan och bland annat läst massa böcker:

Tyson tror också att han är klen så fort någon annan i familjen är det och ligger gärna nära och håller koll och passar på att gosa lite extra. Som här i soffan tex.

Hann dock göra lite grejer: ställa ut loppisfynden på balkongen (bord och två stolar), ställa upp parasollet på uteplatsen, städa lite, åka på loppis (fyndade ett yatzyspel och en bok) och plocka en halvliter hallon. Därimellan har tagit hand om C som vill ha närhet mest hela tiden. Nu på kvällen hade febern gått ner och han ligger precis på gränsen till feberfritt. Hoppas han får må bra imorgon.

A bakade dessa små bröd idag, gjorda på kikärtsmjöl:

Taaaaaadaaaa!!!! Lite annan smak än vad jag är van vid men helt ok.

Helene du ser ut att ha det toppen! Avis på glassen och kändisarna. Gud så kul :)

Håll tummarna för en feberfri och glad C imorgon!

Natti//Em

Tennis, Hugh Grant och glasschock

Båstad levererar som vanligt kändisar och tennis. Strax innan David mot Goliat-matchen då svenska Cornelia Lister skulle möta världstvåan på centercourten passerade vi Hugh Grant i entrén till Hotell Sand. Var vi inte starstrucked efter att ha sett Peter Forsberg på nära håll tio minuter tidigare så var vi det definitivt nu. Att Lister imponerade förstod till och med jag som inte är någon van tennispublik men hon förlorade efter tre set. Efter tennisen blev det glasslunch på torget, eller ska jag säga glasschock, oj vad jag kämpade för att komma ned till lakritsen i botten, kastade hälften och gav hälften till M. Galna glassar.

Gud så goda era hamburgare såg ut Emelie. Och eget bröd... mm. Vi ligger efter med grillningen känner jag, grillvanan är inte där efter våra år i lägenhet. Får väcka liv i klotgrillen när vi kommer hem tror jag bestämt.

Ikväll bänkar vi oss framför Ernst!


Mot E-läktaren

Årets första kulglass -lakrits, melon och polka


//Helene



Halvårskontroll och premiärgrillning

Klockan 7 imorse klev jag och Lilleman upp. Ngn tyckte det var dags att vakna då ;) Vi gjorde oss iordning och rullade mot BVC vid tidig lunch för halvårskontroll. Läkarundersökningen var felfri och han ligger perfekt på kurvorna (heja dig lilla älsklingen!). Sedan fick han vaccinationerna.

Efter lunchen hemma tog jag tag i verandan part 2. Rengjorde den igår och idag var det dags för oljan. Imorgon hoppas jag kunna inreda den lite. A drog och storhandlade. När han kom tillbaka bakade han egna hamburgerbröd till vår premiärgrillning.

De hade spått finväder här men det har mestadels varit mulet. Lilleman kände av vaccinationerna lite mer den här gången. Så han har varit lite ledsen och orolig. Vi är så bortskämda med att ha honom så nöjd mestadels. Lite feber också. Ville bara vara nära och/eller bli underhållen.

Iallafall grillade A hamburgare och halloumi. Det var så gott! Nya grillen invigd och premiärgrillningen gjord.

Visst ser det gott ut? Inte nog med det överraskade A med äppelkompott efteråt.

Nu blir det ett försök att sova. Hoppas Casper också får sova. Ställer dock in oss på en vakennatt mestadels.

//Em

Ernstar

Sista tiden har min energi äntligen kommit tilllbaka. Massor med sömn och ett besök hos familjen Spets gjorde susen. Så igår tog jag tag i omgivningen omkring huset. Jag rensade vid "ängsklockorna" (de ser ut som ängsklockor, som sitter på rad, ngn som vet vad de heter och hur man sköter dem?). De hade massor med ogräs omkring sig som nu är ett minne blott. Tog sedan tag i odlingslådorna:

Här är ena rensad (skövlad som en kompis uttryckte det). Det var rena rama djungeln.

Klart! Var i princip tvungen att ta bort allt för att få ngn ordning. Tog även reda på mynta, rabarber och hallon.

Lite färsk mynta och hallon.

Gjorde lite gott vatten. Resten av hallonen åt vi till pannkakorna vi gjorde till middag.

Idag har vi fått spontanbesök av mamma. Gjort rent altanen med trallrent och imorgon ska den oljas. Jag har även varit på loppis och fyndat. Fullt upp!

Heléne! Håller med dig om Ullared. Ska man åka dit är det nog på vinterhalvåret om man inte vill trängas med massa andra. Märten verkade dock trivas ;)

Just det! Ny grill inhandlad, och även ett nytt parasoll.

//Em

Gekås i Ullared

Ett besök på Gekås Ullared var givet den här sommaren då vi aldrig varit där förut. Hajpen kring stället ju är enorm. Vid tretiden igår äntrade vi så konsumismens högborg. Hetsen, drivet, målmedvetenheten, ja allt man sett på tv finns också i verkligheten. Principen "störst går först" tillämpades flitigt av många av varuhusets besökare. Gekås är toppen om man vill handla billiga kläder och inte har krav på att det ska vara specifika märken eller material. Man kunde även fynda småsaker såsom hundpåsar eller Ahlgrens bilar. Många varor höll priser som man kan hitta på vilket ÖB-varuhus som helst utan att åka till getingboet långt ut på den halländska landsbygden. Trots hundra kassor köade vi i en timme innan vi fick betala för vår blygsamma skörd bestående av torrschampo och nylonstrumpor, men det hör väl till så vi passerade relativt obrydda genom betalningsprocessen. Det var en både rolig och intressant utflykt. Nu vet vi vad Ullared är.


Tv var där. En påse Morgan-chips vid kassorna var det närmsta kändisar vi kom.


T var en liten solstråle under hela vårt besök, men vid kassorna gick ridån ned så jag vaggade honom lugn i selen.

Märten trivdes bäst utanför med farfar.


//Helene

Det första paret skor

Så små, så små är T:s första riktiga skor där de står bredvid alla vuxenskor i hallen. Det första paret fick han av farmor och farfar efter en tur till Bosarp. Nu blir det många fina promenader i den halländska sommaren.

Vad underbart med lavendel Emelie! Vi har massvis med lavendel ute i trädgården, den står sig i vått och torrt, blommar länge och mycket. Älskar lavendel! Baserat på mina erfarenheter så hade jag ställt ut den, kanske på trappen i en fin kruka? Vi fick ett par krukor i början av sommaren som fortfarande står på trappen och är vackra i sina krukor. Fint också att läsa om Caspers möte med gammelfarmor. Fantastiskt med fyra generationer, och ett så talande kort.

//Helene

På rätt ställe?

Började dagen med sovmorgon. Glömde att skriva att vi såg "The Danish Girl" en kväll här. Omg så sevärd och bra. Rekommendationer här hemifrån!

Bakade en kladdkaka vid lunchtid idag för på eftermiddagen fick vi besök av två vänner/kollegor och deras dotter som bara är en vecka yngre än C. Var så trevligt och roligt att se hur de små liven beter sig med varandra.

Efter det tog vi en långpromenad och A klippte gräset. Jag sneglade mot mitt projekt med odlingslådorna och suckar... Vilken röra men samtidigt vilken utmaning!

Samtidigt undrar jag om vår lavendelblomma står fel? Borde den vara ute i lådorna? Eller ute i krukan? Eller står den bra där den står? Tell me :)

Verkar som den kan stå lite varsom med mkt ljus och vatten.

//Em

Ett fantastiskt möte

Igår vid lunchtid begav vi oss till grannstaden Borlänge. Där mötte vi först upp C's farfar för en lunch ihop. Vi valde ett relativt nyöppnat ställe som heter Fresh Bar. Så här kommer en resension:

Plus:
Lätt att ta sig dit och att hitta parkering.
Gott om platser, då var vi där på lunchtid med barnvagn.
Det fanns barnmatstolar.
Fantastisk meny att välja mellan!
Trevlig personal
Salladen jag valde var väl tilltagen
Fräsch toalett med skötbord.

Minus:
De borde ha barnmatstolar för lite mindre barn (typ Ikeas)
Mycket som var slut på menyn
Man märker att personalen är ny då många gav ett litet osäkert intryck
Salladsbar man ser. Hm vet inte om det är ett plus eller minus. Vill nog personligen bara beställa maten och få den serverad. Behöver inte titta på när den görs.
En toalett.

Min goda räksallad. Hade gärna önskat ett annat bröd till också. Ngt lite lyxigare än en limpskiva.

Jag kan lätt tänka mig att äta där igen. Menyn älskar jag med mycket gott, ekologiskt, raw. Så jag ger tummen upp.

Efter lunchen åkte vi vidare till ett äldreboende. Där fick C 6 månader träffa gammelfarmor snart 92 år. Mötet var helt fantastiskt. Så mycket glädje. 4 generationer i samma rum (Casper, pappa A, farfar och gammelfarmor). Vi satt och hade en underbar stund med en kopp kaffe och lite fika såklart. Tänk mer än 90 (!!!) års åldersskillnad. Blev väldigt tagen av stunden. Bjuder er på det här otroligt vackra kortet:

Visst är det talande på ngt sätt? Livet. Början och framåt vägens ände. Mötet. Glädjen och lyckan.

Så glad att C fick träffa gammelfarmor.

Idag har vi hämtat Tyson hos mormor och umgåtts där. Långpromenad. Plockade hallon och blåbär. Så gott.

Underbart Helene att du badar. Ser framför mig hur det kommer att bli om ett par år när vi drar till stranden med barnen. Heléne kommer plaska runt i sjön med barnen. Jag däremot kommer sitta på filten i solen och förbereda fikat och bara njuta <3

//Em

Morgondopp

Nedresan till Halland igår gick på nätta nio timmar men då stannade vi i ett par timmar i Gamla Linköping på vägen. Att Södertäljebron är avstängd adderar nog någon timme på ordinarie restid också. Kvällen innan avresa var Ester bortsprungen, vi var både ledsna och oroliga och tänkte skjuta på resan ett par dagar för den skull, men vid fyratiden på morgonen stod hon utanför köksfönstret och jamade, tack för det. 



Hur påbörjas dagen när havet ligger inom räckhåll? Med bad såklart! 

//Helene

Lavendel och Ernst

Lilleman tog sovmorgon till 9 idag (med ett mål mat på morgonkvisten). Vaknade utvilad och redo för en rolig torsdag. Efter lite frukost och TV4 Nyhetsmorgon (älskar det programmet) tog jag tag i lite städning och fix. Efter en god lunch bestående av vegetariansk omelett (ja vi kör mycket vegetarisk nu, känns speciellt bra efter den uppmärksammade artikeln om Siljans Chark... Blir så upprörd över det som stod där så jag hittar inga ord). Iallafall ..

Vi fick finbesök hemma idag utav Andreas vänner och deras son. Vi fikade och pratade igen en massa. Casper hade så mycket att kolla på och hänga med i så han somnade i min famn. De hade med sig fantastiskt fina inflyttningspresenter:

En vacker lavendel blomma som får stå i gästrummet och lukta gott på hela övervåningen. Sedan fick Casper en bok med mjukt material (perfekt att bita i) och en supersöt body från Kappahl. Jättekul att de kom förbi. Gjorde fruktsallad till fika och så åt vi glass från otaly då deras son är mjölkproteinsallegiker. Riktigt gott!

Nu på kvällen har jag kollat Sommar med Ernst. Älskar det!!! Kan inte bara Ernst komma hit en sommar? Han gör verkligen magi. Såg du på programmet Helene? Annars rekommenderar jag det till dig då jag inte kunde låta bli att tänka på dig. Trädgård, pinnstolar, ljus --> lite sådan stil ni har! Kolla vetja!
Sedan blev det även att kolla på Kronprinsessans firande. Dags att sussa här, imorgon väntar en spännande fredag :)

Natti!! //Em

Vagn i rulltrappa, inga problem!

Äntligen har jag också lärt mig! Att åka rulltrappa med vagn. Jag tycker det var lättast att skjuta vagnen framför, oavsett riktning i rulltrappan. Hade jag den bakom mig tenderade jag överkompensera för utplanande lutning när vi närmade oss avstigning. Härmed säger jag hejdå till äckliga tunnelbanehissar, nu ses vi aldrig mer igen. Till alla föräldrar med rulltrappsskräck skickar jag lite pepp och uppmuntran att våga.

Var det någon som bad om bildbevis?

Från en dag i vintras när hissen var trasig och vi fegade och åkte tillbaka en station.


//Helene

Sista föräldradagen solo

Igår hade vi en rolig dag tillsammans med min moster som kom susande på sin motorcykel från Eskilstuna. T och hon kommer så bra överens och medan jag lagade räkpasta med vitvinsås roade de sig på vardagsrumsgolvet med margretheskålarna från köksskåpet, en genomtänkt finess med underhållningsvärde är att skålarna snurrar om man ställer dem på sidan. Min moster är fantastiskt duktig på växter och jag fick veta massor om arterna i vår trädgård. Även ett och annat ogräs har frodats i rabatterna i tron om att de ska vara där, men de har jag minsann rensat bort idag under T:s förmiddagsnap. Då jordgubbsplantorna gett upphov till nya små plantor passade jag på att plantera och resa upp i jordgubbskragen också. Jordgubbarna är unga och ger förhoppningsvis mer skörd framöver tillsammans med berikad jord, jag ska nog ge dem en chans till nästa år.

Idag kör vi packning, tvätt, städ och planering då vi åker på semester nedåt landet imorgon. I detta nu sitter nog M och finlunchar med sina kolleger på Hotell Diplomat för att fira kommande föräldraledighet. Det innebär att jag själv gör min sista föräldradag idag ensam med T. Det blir härligt med långledigt hela familjen.

När T sover frossar jag i den här helt underbara trägårdsboken jag fick av min moster. Tusen tack!


//Helene

Fullt ös mitt i veckan

Fick börja dagen med sovmorgon då A tog Lilleman. Underbart! Efter en frukost, morgonpromenad med Tyson, lunch, ett ärende, ordnade middag så unnade jag mig lite egentid. Tog cykeln till Friskis för ett pass. Så härlig känsla idag. Kände mig stark!

Väl hemma blev det middag (räksallad). Vi bjöd även in alla som hjälp oss med flytten på en middag framöver. Caspers morfar kom på spontanbesök. Jag och A bokade den årliga resan ner till Göreborg. Mer om det sen. Men gärna tips på vad man kan göra med en då 7 månaders i storstaden? Fina parker? Ngt kul att åka och titta på? Vi kommer bo centralt och har lätt att ta oss.

Utnyttjade Sempers gratiskupong och valde en klämmis till C. Han älskar kyckling så det blir nog toppen. Själv unnade jag mig popcorn ikväll och sedan ägg (Fick nojja på det sedan vi var hos er Spets) Kombinationen kanske låter sådär men ;)

Måste berätta en rolig sak. Idag när jag skulle cykla ner och träna tyckte jag att cykelhjälmen kändes annorlunda. Typ i knäppningen och så. Upptäcker när jag kom tillbaka hem att jag tagit Andreas hjälm (!!!). Herregud vad luft det är i denna hjärna ibland.

Blir inspirerad av dig och trädgården Heléne. Borde ta tag i odlingslådorna här oxå, dock har vädret varit kasst men verkar ta form till helgen.

//Em

Trädgårdsplaner

När jag läser om Emelies häckbeskärning känner jag att vi borde göra detsamma hos oss. Häckpartiet runt den lilla uteplatsen på tomten var perfekt fyrkantigt när vi flyttade in men har nu tagit ut svängarna rejält i både bredd och höjd. Vi får köpa en eldriven beskärare så är det snabbt gjort! Jag har även börjat fundera på trädgårdsplaner på längre sikt. Såhär ser listan ut just nu:

1. I en pallkrage ska vi ha zinnior i olika färger, det kommer bli underbart att ta in och ha i vaser i köket, vardagsrummet, sovrummet... och vackert att titta på i trädgården.

2. Myntan får sällskap av citrongräs och koriander. Åh, koriander! I resterande del av pallkragarna ska vi ha potatis, morötter och spenat.

3. Vi skippar jordgubbarna och planterar smultron istället. En sort som ger stora bär. Vår jordgubbsodling har hittills i sommar renderat i fem bär som avnjutits andaktsfullt med insikt om att myrorna sannolikt är snabbare att skörda resten. Smultronen under plommonträdet går fria från både sniglar och myror.

4. En medelhavsinspirerad samling växter i terrakottakrukor får pryda däcket på baksidan. Terrakottakrukor och fina hyllor/lådor att ställa dem på ligger alltså på önskelistan under sommarens loppisar och auktioner.

4. Jättedaggkåpan är vacker men har lagt ut för mycket. Halva ytan som idag täcks av daggkåpa ska ersättas med allium. De kommer passa bra tillsammans med irisarna.

5. Skulle det inte vara fint med luktärter någonstans också? Jo, det får också stå med på listan.

Var hänger jag och T på dagarna tro? På växtförsäljningen såklart! Vi älskar att gå där bland bänkarna och titta och dofta. Vilket fyrverkeri bjuder inte den här afrikanska liljan på!

Vackra klöver!

Nu är vi hemma i vår trädgård igen. Var lite inne på att ta bort den här gula busken först (ölandstok är det va?), men nu blommar den så fint att den får stå. Liten och behändig är den också.


//Helene

Knäckebrödspizza

Gud vad gott med egengjord rabarbersaft. Måste nog ta tag i odlingslådorna vi har. Inte hunnit med dessa än, dock vet jag att vi har massor med rabarber och så småningom hallon.

Dagen började enligt min mening lite för tidigt med Casper. Efter frukost och TV4 Nyhetsmorgon ville det lilla livet somna om. Vilket han gjorde (i mitt knä först, så mysigt). Det gjorde mamman oxå ;) så skönt. Efter lunch gick vi och handlade lite hjärtbröd. Handlade även lite barnmat till C. Vårt ICA har så mkt bättre utbud ibland än ett större varuhus där vi storhandlar. Konstigt men sant. Vi passade även på att ta en långpromenad.

Fikade lite när vi kom hem. Sedan åkte jag iväg på loppis och skänkte lite saker. A tog tag i dammsugaren här hemma.

Till middag blev det knäckebrödspizza.

Så gott! Egengjord tomatsås, ost, parmaskinka, champinjoner och soltorkade tomater med ruccola till. Avlider så gott!

Lite mamma-mage, dusch, allsång på Skansen (Var ni där familjen Spets?) och nattning av C är det dags att sussa här med!

//Em

Lagt rabarber på rabarbern

Här är dagens bedrift: Rabarbersaft! Gjord på socker, citron och rabarber. Saft är perfekt att göra på rabarber då den växer så det knakar ute i trädgården. Har passat på att slanta och frysa in några påsar så vi har till i vinter också.

//Helene

Från andra sidan Atlanten

Glömde helt av att skriva att vi faktiskt hade haft besök när vi var i Stockholm. Min kusin och hennes familj hade varit här. Gulliga som de är hade de köpt med sig en present från deras resa i USA. Nämligen denna:

En underbar hoodie från GAP. Så himla fint av dem. Casper blev jättefin i den.

Idag har vi fixat och donat lite. A åkte och storhandlade. Vi hade slut på allt nästan. Blev sopplunch. Casper fick en smakis med kyckling i. Han älskar kyckling!! Sedan blev det en långpromenad nästan fri från regn. Usch vilket väder vi har här hemma. Efter en liten fika begav jag mig ut med häcksaxen. Blev inspirerad av Helene och hennes trädgård. Jag fick all in på tre buskar vid vår entré/parkering. De har upptagit typ halva parkeringen och behövde klippas ner. Så det gjorde jag, i spöregn. Nu blir det att hålla efter det som växer upp.

När jag kom in hade A bakat bröd och höll på med kvällens middag: bakad potatis med skagenröra. Såååå gott!

På kvällen har vi mest myst och nu väntar sängen här.

//Em

Cirkusråttan tar plats i manegen

Ny vecka och vi är fulladdade med energi efter en rolig helg tillsammans med gänget från Falun. Småkillarna interagerar mer och mer med varandra, för varje gång de ses blir åldersskillnaden på fyra månader mindre. Och vem stod för underhållningen? Ja det gjorde vår lilla cirkusråtta som på bild kan tyckas liten och lättvindig men som kräver mer engagemang än man kan ana.

T är tröttare idag än vad han brukar vara, gissningsvis är det dyningar efter en helg med många intryck, eller så är det åskan som hänger i luften som har en tröttande effekt. Vi har inte haft några planer idag då vi väntat in en besiktningsman som kom vid tvåsnåret. Det hela gick på fem minuter och sedan tog vi en promenad till växtförsäljningen. Man behöver lite lugnare dagar ibland också!

Kaffe och inredningstidningar får bli min sysselsättning när regnet står som spön i backen och T ligger på eftermiddagsladdning.

//Helene

Flyttat till en lugnare plats?

Ihelgen som varit har vi varit på besök hos my BFF och bloggkollega <3 Extra roligt var att vi skulle till deras nya hus för första gången. Det var verkligen idylliskt när vi kom fram. Solen sken, det gulliga huset såg så inbjudande ut och vi möttes av rabarberpaj och massa kramar. Som Helene sa "vi har flyttat ut till lugnet".

Eftermiddagen gick mest åt att spana in huset och omgivningen.

De små liven sussade sött. Framåt kvällen drog dock cirkusen igång. Deras hund fick en fästing och ingen ville ha med det lilla livet att göra. Med ett par plasthandskar lyckades dock jag få bort den och blev lovad glass (Tyson hade oxå haft en fästing i helgen uhhhhhhh). Sedan sprang det lilla livet under deras stora soldäck och blev kvar därunder lite oroväckande länge.

Bryta upp däcket eller krypa under själv? Dock kom det lilla livet fram. Helt plötsligt kom ett lågt flygande plan över huset, lördagens åska ska vi inte tala om, katt-fighten eller vad sjutton var alla 4H djuren? Eller allas humör under monopolet ;)

Vet inte riktigt om de flyttat till lugnet? Tyckte det hände saker jämt. Väldigt rolig helg som bjudit på många skratt och mycket händelser.

Borta bra men hemma är bäst. Hämtat hem Tyson oxå och alla i familjen verkar nöjda med att vara hemma. Nästa vecka är ganska oplanerad vilket känns skönt.

Natti natti och tack för allt Familjen Spets!

Värmde extra i gudmors hjärta att T är så glad i gudmor <3 men det är så ömsesidigt!

//Em

Torsdag

Tråkig rubrik jag vet, kom inte på någon bättre. Den här torsdagen har bjudit på fint men lite kyligare väder än igår. Vad gör det? Idag har vi packat för en semestertripp, gått långpromenad, haft picknick igen på våran gräsmatta. Casper drog på en långsovning så vi föräldrar fick egentid. Jag spenderade min i solstolen med ett gäng tidningar. Nu på kvällen packade vi ihop det sista och jag åkte och lämnade Tyson hos mormor. Var tänkt från början att han skulle följa men han har inte riktigt landat i vårt nya hem än så känns överdrivet att dra med honom till ytterligare ett nytt ställe. Han har det bättre hos mormor.

Fick trevlig post idag från Semper. Gratisprover, en gratis prova på rabatt på en klämmis, samt rabattkuponger. Tack Semper! Dessa kommer utnyttjas.

Igår tog jag första lite längre sträckan med nya cykeln. Färden gick till Friskis för ett pass. Cykelhjälmen är på. Dels för min egen skull såklart för jag vill vara rädd om mig själv. Har tyvärr fått se vad som händer med människor som inte använder hjälm när de cyklar plus att man aldrig vet när olyckan är framme. Samtidigt vill jag även föregå med gott exempel för Casper.

Dags att sova och ladda för en rolig helg. Behöver laddas upp med energi :)

//Em

Steget före

T lyfte lystet sin tillsynes oskyldiga lilla bebishand och gjorde den redo för en ordentlig jabb mot pojkens omsorgsfullt byggda klosstorn i avdelningen "Staden" på Kulturhuset igår. Tack och lov vädrade jag fara innan katastrofen var ett faktum, situationen kunde avstyras och pojken ostört fortsätta sitt bygge medan jag hakade på T som redan var halvvägs till pekboksavdelningen. Där hittade han en liten bit kardborre, stor som en ärta, som länge och väl blev föremål för ingående studier. Jag gjorde ett ingripande när den närmade sig hans mun och kastade den i närmaste papperskorg. Där satt en man och sov bredvid sin dotter som läste Harry Potter. Jag upprepar; pappan sov. En dag kanske jag kan ta en tupplur bredvid T som sitter uppslukad av en bok. Det känns väldigt främmande. I den stunden tyckte jag att föräldraskapets faser aldrig tett sig mer olika varandra.

Choklad är helt rätt efter två timmars härligt och intensivt krypmaraton på Kulturhuset. T fick en jordgubbsklämmis innan han somnade sött i selen mot mitt bröst.



//Helene

När livet är på topp

Idag sken solen mestadels och vi kunde äntligen ha en lugn dag med knappt några måsten. Efter lunch drog vi oss ut på en promenad. Underbart väder! När vi sedan kom hem hade vi picknick hela familjen på gräsmattan. Äntligen! Så härligt och idylliskt. Lilleman låg på en picknick filt. Tyson fick långlina och kunde sniffa runt. Jag spenderade lite tid i solstolen och A var och myste på picknickfilten i skuggan. Som vi längtat efter just det här:

Vi har mer eller mindre varit ute i flera timmar idag. Grannarna bredvid oss kom förbi en sväng och gjorde oss sällskap. Grannbarnen på gårdarna omkring kom också och fick bekanta sig med Casper och Tyson. Båda småkillarna älskade att få uppmärksamhet. Tror dock Tyson leder plusligan ;) Nu på sena eftermiddagen åkte jag och tränade. Kom hem till lagad vegetariansk mat. Gott! Gjorde en kladdkaka som jag tänkte vi skulle mumsa lite på imorgon så det ska vara finväder igen (!!!).

//Em

Ljus i mörker

När det åskade och regnade i måndags tände vi ljus vid middagen. Jag är ett riktigt fan av ljus. Tycker det är så mysigt. Fick dock göra ett uppehåll med doftljus under tiden som preggo då luktsinnet inte riktigt uppskattade starka dofter.

Casper tyckte det var intressant att se hur det glittrade och glimmade. Dock på behörigt avstånd.

På tal om ljus, eller ljus i mörker rättare sagt var bilen upp på verkstaden igår igen. Då den fortsatt krångla. Älskar man bilar eller vad?! Suck! Var såklart ett större fel och den ska in nästa vecka...vi har varit så förskonade med endast småfel. Men men det är livet som bilägare.

Andreas har cyklat till affären. Jag och Tyson har suttit i solen på balkongen och myst. Casper sover. Älskar det härliga lugnet.

//Em

Indiskt ris med vår egen mynta

Nej, någon skata blev det inte till middag igår kväll. Två ordentliga nävar mynta fick bli basen till en pasta på kokos, grön chili, kanel, gurkmeja samt några skedar vatten för att få det att binda. Pastan använde jag till att smaksätta riset och det blev så gott! Vi har så mycket mynta i landet att vi får utöka middagsrepertoaren med diverse spännande rätter från andra kök än vårt svenska. Hade en period förut då jag lagade mycket persisk mat, läge att återuppta det!



Mynta, mynta, mynta! 


Emelie, vilken dröm ni bor i, så idylliskt! Där kommer ni att stortrivas.


//Helene

6 månader och oväder

Igår firade vi Casper som blev 6 månader. Han fick god puré (ICAs egna eko-mat) och tyckte nog livet lekte. Idag satt han i vagnen på vår dagliga familjepromenad. Så fantastiskt att följa honom <3 6 månader betyder också att halva min föräldraledighet på heltid nått halvtid. Det har gått snabbt nu på slutet. Dock njuter vi att få vara tillsammans hela familjen nu.

Så söt men stark liten näve som håller hårt i allt som den kommer åt.

Måndagen bjöd även på rejält oväder. Åska och blixtar och regn såklart. Även hagel. Min kusin som bor i Ornäs (ca 10 min från Falun) skickade kort hur det såg ut på deras tomt, typ som det var vinter (!!). Efter lite träning (äntligen är jag igång efter 1 veckas uppehåll pga flytt) så tog jag och Tyson en fin kvällspromenad och fick se det här:

Två regnbågar (den ena syns knappt) över vårt nya boende. Jupp i det där gula (alla hus är inte röda med vita knutar här i Dalarna) huset bor vi nu :) Vi trivs otroligt bra redan och längtar tills vi får tid att njuta lite mer. Nu har det mest varit fokus på flytt. Ihelgen väntar dock en liten semestertripp (längtar ihjäl mig!!!)

//Em

Skata till middag?

Efter chipning och påfyllnadsvaccination öppnade jag så vardagsrumsfönstret och lät Ester gå ut i det fria. Att vår svarthåriga lilla karnivor kommer att ta plats i toppen av näringskedjan lät skatorna som bor i pilen på tomten uppjagat meddela medan Ester lojt låg nedanför och tvättade pälsen. Min oro för att hon ska rymma tycks obefogad då hon håller sig till oss och nu är inne för natten. 




//Helene

Pallkragestatus

Utdelning per sått frö bedöms såhär långt vara större för spenaten än för krassen. Sådden som nu är runt tre veckor gammal har resulterat i söta små plantor som står på rad i pallkragen och för åtminstone spenaten finns hopp om skörd senare i sommar. Fick till min stora tillfredsställelse dra upp ett antal riktigt etablerade maskrosor och tistlar när jag rensade mellan mellan plantorna. Under små bebismaskrosor på några centimeter lurade decimeterlånga pålrötter som ikväll får resa vidare i en svart sopsäck till Brännbackens återvinningscentral. Sensmoral: Se alltid till att ta hand om roten till det onda. 

I övrigt kan sägas att persiljan från Coops grönsaksavdelning till förvåning och glädje frodas i det fria. Vitlöken är i princip skördefärdig. Jag kan inte vänta på att få marinera kikärtor och smaksätta salladsvinägretter med den. Det får bli tzatziki till laxen ikväll.


Brännbacken nästa

Tadaaaaa! 


//Helene

Knäckepizza

Idag tog vi en välbehövlig paus i allt flyttstök (som dock blivit bättre). Kalas för A's systerdotter stod på schemat. Vi lämnade Tyson hos mormor innan. Han behöver en SPA dag/dygn där. Flytten har gjort oss alla rejält trötta.

Iallafall, på kalaset bjöds det på Knäckepizza. Första gången jag äter det, omg, sååååå gott!!!! 10 av 10 poäng. Ska göras i massor här hemma :) jordgubbstårta på det blev det oxå, jummi!!!!

Nu väntar sängen. Kortet på Tyson får stå för hur jag känner nu ;)

Spets! Så imponerad av ditt badande! Badkrukan här har inte ens varit i närheten av ett bad än. Håller dock med dig om vädret, den här sommaren föredras helt klart mulet väder för att slippa jaga skuggan.

//Em

En gammal vapenfabrik

Att man vid Wira bruk tillverkat vapen för krigsföring var svårt att tro när vi promenerade där längs ån idag bland röda små hus och genomtänkta rabatter i praktfull juliblom. Bruket startades på 1600-talet, idag åker man dit för konstsmidet och den idylliska miljöns skull. Efter ett besök i affären drack vi kaffe och betraktade sedan den flera hundra år gamla smedjan samt den inte fullt så gamla, men dock intressanta, laxtrappa man låtit anlägga mellan ån och dammen. På väg hem blev det givetvis bad och så testade vi GB:s glassnyhet Feast bar, jordnötsglass med kola och choklad i litet format. Av testet kan konstateras att GB kan bättre, jordnötsglassen smakade mer vanilj än jordnöt och glassen hade fått ett lyft med ett tjockare chokladlager, kan man någonsin få för mycket choklad?! 






//Helene

Österskärs havsbad och "en man som heter Ove"

Österskärs havsbad levererade uppiggande dopp igår kväll. Förutom några vindsurfare var det tomt vid badet då regnet hängde i luften. Det är skönt med svalare väder, framförallt då T kan röra sig som han vill då vi inte behöver akta honom för solen. Efter badet åt vi jordgubbar framför "En man som heter Ove". Det var länge sedan vi såg film tillsammans jag och M, vi borde göra det oftare. Jag som faktiskt inte var så förtjust i boken tyckte desto bättre om filmen. 



//Helene

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0