Bögs gård

Efter tips från kollega besökte vi Bögs gård på Järvafältet idag (japp, ni hörde rätt, Bögs gård var namnet. I detta sammanhang dock en äldre benämning av båge/böj, någon form av hänvisning till platsens geografiska läge tror jag). Trevligt ställe med allehanda djur i hagarna och ett mysigt café. 






I omgivningarna löper flertalet motionsspår. Vi valde milspåret som passerar många olika naturtyper -betesmark, tallskog, lövskog och berghällar. 





Åkte kommunalt till Bögs gård och det var tillgängligt och bra, bara en kvarts promenad från pendeln i Häggvik. Hit ska vi åka mer.


//Helene

Nyare bostadsrätter

Vi bor granne med Tuletornen som snart står färdigställda och klara för inflytt. Mäklarfirma är ESNY och husen kommer att inrymma lite exklusivare lägenheter. Förutom bra läge kommer de som bor högre upp att ha milsvid utsikt och stora balkonger. Var på visning idag, lägenheterna är riktigt fina. Kul att det satsas på den här delen av området!





Något som slår mig är att det är dåligt med förvaringsutrymmen i nya bostadsrätter, ofta till förmån för en walk-in-closet som visserligen känns lyxig men som kan innebära en del ineffektiv yta. Jag frågade mäklaren hur de tänkt i Tuletornen och fick förslaget att man kan bygga förvaringsutrymmen själv. Anledningen till att man köper nytt är väl för att slippa sätta på sig snickarbyxorna? En annan grej som man ser mycket av i nyare objekt är kök som är integrerade i vardagsrummet men jag måste säga att det är toppen att ha köket fristående. 

Man måste kompromissa och tänka för- och nackdelar och så är det ju med det mesta. Har man en tydlig prioriterings- eller kravlista blir det enklare. Nummer ett på min priolista är bastu, så hade det varit bastu hade jag slagit till direkt!








//Helene

Familjeliv och jobbhelg

Godmorgon! Tidigt för att vara lördag morgon, ska snart iväg till jobbet. I torsdag var jag ledig och spenderade hela eftermiddagen hos Familjen Sandberg. Så mysigt att få träffa min gudson igen, och alla andra familjenedlemmar också. Jag hade med mig mina prinsar och det var härligt att de också fick träffa Ebbe. Tyson var så duktig då han aldrig träffat ngn så liten. Bara luktade på Ebbes huvud så var det inget mer med det. 

Den mysigaste stunden var ändå när jag hade Ebbe i famnen i soffan och killarna på varsin sida. Sentimentalt! Lilla Ebbe får gudmor ur spel känslomässigt ;) 

Annars är det jobbhelg. Nästa vecka kör hösten igång på riktig med högskolekurs bl.a. 

Tack för tipset M om hotell! 


Slänger in en bild på denna goding <3 

//Em 

Topprepsklättring

Jag älskar konditionsträning så det blir mycket sådant på bekostnad av styrka, som givetvis också är viktigt. Men nu har jag hittat lösningen på det! Sedan några veckor tillbaka har jag börjat topprepsklättra och det fina med det är att det ger grym träningsvärk i armarna. Dessutom är det en utmaning och sånt är ju alltid kul.


(Bild infostockholm.se)



//Helene

Ligger helst kvar i sängen

Märten har gått och blivit morgontrött. Om valet står mellan att gå till dagis eller ligga kvar i sängvärmen så stannar hon alla dagar i veckan kvar i sängen. Men det funkar ju inte riktigt så. 





//Helene

Help please!

Åker till Stockholm, ännu en gång, haha i november och behöver tips på boende i närheten av Friends Arena, dock inte hotellet på Friends Arena som tyvärr är fullbokat. Tips, please, ngt bra Clarion? 

//Em 

Med solen i ögonen

Med solen i ögonen på en pw...


Med bra musik i lurarna och mina älskade solglasses från Gucci :) 


Falun från en av sina finaste sidor. 

Blev en liten trip bokad idag till hösten, berättar mer sen! 

//Em

CarbZone lågkolhydratbröd

CarbZones lågkolhydratbröd har landat på vårt köksbord. Hur det gick till vet jag egentligen inte för vi gillar kolhydrater. Men här är det.

Näringsdeklarationen vittnar om ett kolhydratinnehåll (12 g per 100 g bröd) som ju är betydligt lägre än i de flesta andra bröd. I innehållsförteckningen hamnar vetemjöl som nummer tre. I ljuset av alla matskandaler som med jämna mellanrum tar plats i nyhetsflödet inser man ganska snabbt att här finns utrymme för fusk. Den kritiska konsumenten i mig tänker att man borde skicka en limpa på analys, men jag googlar istället och finner att Kostdoktorn redan skickat lågkolhydrattortillas från samma märke och fått tveksamma analysresultat i retur. Å andra sidan dyker desto fler kolhydratjägare som är positiva till CarbZone upp på samma sökning. 





Och smaken då? Helt okej! Det smakar bröd. Konsistensmässigt är det svampigt och ganska torrt, men är alternativet för den kolhydratsnåle smörgåsälskaren att inte äta något bröd alls så kan man nog leva med det för (enligt CarbZone själva) endast 3 g kolhydrater per skiva. Jag själv fortsätter äta mitt vanliga surdegsbröd till frukost. Men så gillar jag ju kolhydrater.




//Helene

En helg i skogen

Helgen har vi till stor del tillbringat i skogen. Visst är det höst nu, men inget regn här i Stockholm. Sol, arton grader och hög luft. 



Märten blev frusen efter att ha halkat i sjön. Låg länge och huttrade i husses hood.



Hemma igen blev det fotbollskväll för Märten och husse. Själv läste jag de första sidorna i Ingrid Carlbergs biografi om Raoul Wallenberg. En riktig tegelsten!


//Helene

Söndagsmys



Blev inspirerad av dig Spets med kladdkaka. Så idag när regnet öste ner tog jag och bakade kladdkaka. Till det hade vi blåbär och vaniljglass. Så fantastiskt gott! Tände lite ljus gjorde vi också. Hösten verkar ha kommit på besök ... 

//Em 

Tjejkväll

Igår kväll gick jag över till en barndomsvän, Anna. Vi hade en riktig tjejkväll med vin, god mat och fnitter. 


Åt på Faluns bästa resturang enligt mig, Banken. Förrätten blev svensk tapas. 


Min fina vän Anna :) 


Drog ut i natten och drack goda drinkar och fortsatte skratta. Blev sent så ligger i sängen och myser fortfarande. Bara varit uppe och ätit frukost. Och krupit ner igen ..hihi!

//Em 

Uppdaterad höstgarderob

Imorse skulle fönsterfirman komma så jag gick upp tidigt och jobbade några timmar. Vi har levt med "fönstertält" i snart tre veckor nu, kommer kännas ovant när vi får utsikt igen nästa vecka! Gick och lämnade Märten på dagis vid tiotiden och fick sedan lite ärenden uträttade. Hann även uppdatera höstgarderoben vilket var bra. Jag tycker om snygga kläder men prioriterar sällan att handla det när jag har tid över så det känns alltid väldigt bra när jag fått det gjort. Ska börja shoppa mer på nätet.


Åhléns och Ströms blev det idag!

Wallenbergare till lunch.

Lilla damen har fullgjort veckans plikter som god förebild till två nya dagisvalpar. 


//Helene

Nostalgi

En kompis påminde om Vadhändesen-Skilda Världar som sänds ikväll på fyran. Ett program med så stor nostalgifaktor går ju inte att missa. Tror jag gick i lågstadiet när det sändes halv åtta på vardagskvällarna och jisses vilken Skilda Världar-feber jag minns att det var. Missade gjorde man bara i nödfall. Tv var nog lite viktigare överlag förr, i alla fall i mitt liv. Numera tittas det sällan på tv här hemma och skulle andan falla på så streamar vi. 


När M kom hem från jobbet ikväll hade han mjöl och ägg i en ICA-kasse och planer på att baka kladdkaka. Bra initiativ! 


//Helene

Mitt i veckan blogg

Onsdag redan, en mycket bra sådan. Tränat efter jobbet, roliga saker planerade till helgen, fått bild på gudmors lilla skatt <3 när jag nyss kom hem från träningen höll Andreas på att laga mat, pasta carbonara med zucchini, jummi! Sen att han hade varit ute med Tyson och grejat gör bara saken ännu bättre, han är så fin min Andreas! 

Nu ligger jag i badet, middag up next och sen ikväll hoppas jag på lite Paradise. Ja jag erkänner, jag är fast den här gången med...



Finväder i måndags på min lediga dag så Bubben fick sig en lyxtvätt, tack Mami för kupongen <3 

//Em 

Idol och Paradise Hotel

Ikväll börjar både Paradise Hotel och Idol! Förutsättningar för en riktig helkväll alltså. Har inte följt Idol på flera år men den här säsongen tänkte jag se uttagningarna i alla fall så får vi se om jag fortsätter sen. 

Betar av sommarpratarna en efter en också. Toppen på tunnelbanan. Idag blev det Bea Uusma, och det var grymt bra! Inte nog med att hon brinner för Andrées polarexpedition vilket är riktigt coolt. Mitt i livet bytte hon också bana. Vid trettiofem års ålder började hon läsa medicin för att därigenom skaffa sig verktyg att förstå vad expeditionen egentligen dog av. Hon har skrivit en bok om det också, kanske skulle ta och läsa den. 


Dagens middag. Perfekt att följa upp med ett par timmar framför tv:n ;) 


//Helene

TGIF fast det är söndag

Känns som fredag fast det är söndag. Gått av helgens jobb och är ledig imorgon. Mysig kväll med Andreas, älskar att bo ihop <3 Hemma hos mig pågår arbetet för fullt och jag gör bäst i att hålla mig borta. God mat, film och mys. Typisk fredagskänsla som sagt. Ute öser regnet ner och jag ligger nerbäddad och har det varmt och skönt i sängen :) 


Blommor som Andreas fick av mig förra veckan <3

//Em 

Ettåringen




I veckan fyllde lillstjärnan ett år!



Märten när hon var liten. Visst är det skillnad! 


//Helene


Första mötet

Ibland är det toppen att jobba helg och att vägg i vägg veta att min fina vän och hennes lilla pojke, mitt gudbarn finns där. 

Så idag har vi träffats, jag och Ebbe <3 han är såklart helt perfekt och jag längtar redan tills nästa gång. Så fin stund vi hade alla tre. Jag, min fina vän och min gudson. Var så härligt att få krama om dem båda två. Så glad att få vara en del i deras liv. Det betyder mycket. När vi satt där i salen idag bara vi tre ville jag bara stoppa tiden! 

//Gudmor Em, som just nu är inne i en bubbla av bäbismys...

Ligger btw och bloggar i badet hemma hos Andreas, älskar badkar!!! Min lägenhet har ju dusch så bäst att passa på ;) 

Agnes Wold

Har lyssnat mig igenom två sommarprat i veckan -Mette Rode Sundströms och Agnes Wolds. Vad jag tyckte?

Mette Rode Sundström
Mette Rode Sundströms (VD på lauritz.com) deltagande i årets Sommar i P1 kändes lite hopplöst, vilket är konstigt för hon är både kultiverad och välmeriterad. En människa med resurser alltså. Trots det berättar hon en provocerande självcentrerad och onyanserad framgångshistoria och det dröjer inte länge förrän i alla fall jag är borttappad. Identifikationsfaktorn är noll. När hon i slutet beklagar sig över att de inte har någon sommarstuga (men dock en vingård på den franska landsbygden) undrar jag om hon fastnat på månen. Nej, Rode Sundström, höj blicken!


Agnes Wold
Efter Rode Sundströms lilla missöde är Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, den rätta att visa var skåpet ska stå. Rakt, intellektuellt och logiskt levererar hon feministhistoria från akademin. På löpande band slår hon hål på myter som "förklarar" varför rättigheterna i samhället skiljer sig beroende på könstillhörighet. Vidare belyser hon att naturprodukter inte är nyttiga per automatik och att man ska hålla sig kritisk till välmenande råd. 


 Wold berättar även Marie Curies historia, som trots framgångar inte alltid varit spikrak. (Bild http://en.m.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie)



Bi Puranen står på tur...


//Helene


Edit. Ser att Emelie blivit gudmor, stort grattis! Och grattis till de stolta föräldrarna :)

Gudmor

Igår blev jag gudmor åt en liten kille. Han är självklart helt perfekt enligt kort jag fått skickat ;) längtar redan tills jag får träffa det lilla miraklet <3 så glad för min fina vän och hennes familj! Så stolt över att för första gången i livet blivit gudmor. "Det är en gåva och en ära att få komma att stå någon så nära" 

//Em 

Ledig torsdag

Är ledig idag, så skönt. Lyckats dra på mig magkatarr det första jag gjorde, igen, suck! Så idag blir det lugna puckar. Mår redan bättre. Tills jag gick ut och upptäckte att bilen fått parkeringsbot, asså ahhhh!!!!!!! Blir sååååååå less! 600 kr åt helvete...

Nu kan dagen bara bli bättre. Finbesök väntar av familjen Sandberg, sen borde bilen tvättas.. 


Vänner, alltid solstrålar i livet <3 

//Em 

I säng redan

Vardagen har satt sina spår och jag ligger redan i sängen redo för att sova. Bor hos Andreas nu när de ordnas omkring fastigheten jag hyr på. Det är så mysigt att bo ihop. Längtar tills vi för det på riktigt. 


Mysigt är även att dela en flaska rosé, äta mörk choklad och dansa med sin bästa vän tills benen knappt bär. Längtar redan tills nästa gång. Hejdå semester och sommaren 2014. Välkommen en intressant höst! 

//Em 

Snabbtips

Sjögräsnudlar är gott, nyttigt och snabbt:


Helt rätt vardagsmat.


Egentligen behöver man bara skölja dem och sen går de att äta. Ikväll gjorde jag dem med lövbiff och jordnötter, kryddade på ordentligt med citron, vitlök, ingefära, Kikkoman, sesamolja och honung. Mat på 10 minuter!


Tadaaa!


//Helene





Nya tavlor

Fem toasters till helgen som var säger jag bara. M utrymde hemmet i fredags och kvar var Fröknarna Falun, några vinare och en massa helgplaner. Tanken var att ta en massa bilder och lägga ut här på bloggen sedan, men det glömde vi helt bort. När M kom hem igen igår kväll hade han varit på konstauktion och ropat in två tavlor till vardagsrummet. Blir fint att få upp dem på väggen när vi får hem dem.

Måndagens plus
+Fixat iväg alla mina traderaförsäljningar
+Lite folk på gymmet 
+Läste ut Katastrofdoktorn, Johan von Schreb (tips till Emelie och Andreas) 

Måndagens minus
-Fraktföretaget krånglade när jag skulle lämna in traderagrejerna. Trots att de är bra på att ta betalt krävdes en hel del diskussioner och speciallösningar innan jag blev av med dem.
-Inga bilder att lägga upp från helgen...



...men det blev en från fredagen i alla fall :)


//Helene

Grekisk sallad

Efter en underbar helg i Stockholm med min BFF så är vardagen igång. Startade idag efter 4 veckors semester. Ska snart åka och träna lite. Ikväll blir det grekisk sallad. Åt det i Stockholm och mmmmn såååååå gott! Så det blir till middag här ikväll :) 


Grekisk sallad i kvällssolen med min bästa vän <3 

//Em 

Check-up hos veterinären

Idag var Märten på en liten check-up hos veterinären. Tandkoll, vägning och kloklippning. Hon fick beröm för vikt och kroppsbyggnad så nu är det viktigt att vi håller henne i det skicket. Det blir lagom med godis framöver!

Hon är förövrigt stormförtjust i sina nya prylar. Mest gillar hon aktivitetsbrädan, ett riktigt bra köp då hon behöver mer intellektuell stimulans än vad vanliga leksaker ger. Ikväll laddade jag den med bitar av rostbiff och parmesan, men hon löste den snabbare igår då det var bacon. 


Suddig bild, men principen framgår. Hon måste använda både nos och tassar för att få fram godiset.



En ny bädd har hon också fått. Den här har pälskudde i botten och mycket mjukare än den förra:




//Helene

Två rumpnissar

Igår var vi hos Kurbitsfröken med familj och lekte. Tyson och Elis hade så roligt. Tycker det är intressant att se att "små hittar små" för lek. Fruktsallad blev det till fika. Sååååå gott! 


Utan att ropa hej har jag nu packat väskorna för en helg i Stockholm. SJ har jag pratat med och det ska gå att ta sig ner utan problem. Bara att hålla tummarna ... 

//Em 

Sen middag på balkongen

För några veckor sedan var jag på Royal Copenhagen och åt smörrebröd. Därför passade det bra med hemgjorda ikväll. 


Det blev tre sorter: en med kräftröra, citron och dill, en med rostbiff och egengjord remouladsås med äpple och den sista med murkelpaté, bacon och pickles.


Dessutom har jag storhandlat på Hööks idag.

Imorgon får ni se vad jag handlade...


//Helene

Skogsbrand

Ingen har väl missat Sveriges största skogsbrand? Usch så hemskt. Lider med alla som fått lämna sina hem. Alla djur. Nej usch och fy. Har själv släkt i Norberg som ev måste evakueras. Här i Falun ligger en dimma av brandrök. Det luktar så näsan och ögonen rinner. Det här är så otäckt. Hoppas och håller alla tummarna för att jag kommer iväg till Stockholm på fredag ... 


Såhär blev det att se ut när vi var och badade i 35 gradig hetta vid Roxnäs. Bilden är från dt.se  Jag och Tyson bor hos Andreas så länge. Vi kan inte ha ventilationen på. Så mina 25 kvm blir alldeles för litet .... 

//Em 

Chipsdieten

Jodå, visst har Fröknarna Falun något gemensamt med Lily Allen! Chipsdieten! Det funkar.


(Expressen Nöje 2014-07-28)


Under en period jobbade jag på ett laboratorium på en chipsfabrik i Norge. Förutom alla kemiska livsmedelsanalyser vi gjorde regelbundet som en del av deras kontrollprogram ingick i arbetet att smaka på chipsen en gång i timmen (och ja, färska chips är godare än de man köper i butik!). Att äta chips så ofta gör att blodsockret hålls på en så stabil nivå att man knappast är hungrig vid lunch så någon mat var det inte tal om. Resultatet? Minus fem kilo på tre månader :)



Nydeffad ;)


Chipsdieten är dock ingenting jag rekommenderar. Hur man mår är viktigare än hur man ser ut (ehh...jaaa). Den insikten borde framgå oftare i dagsblaskorna.


//Helene

Fredrika Bergman behövs

Vill man läsa bra deckare med högt tempo ska man läsa Kristina Ohlsson. På kort tid har jag sträckläst hennes Fredrika Bergman-serie. Ohlsson arbetar till vardags som säkerhetspolitisk analytiker vilket säkert bidrar till berättelser som känns pålästa och trovärdiga och de bärs upp av ett språk som känns naturligt, men inte enkelt, i sitt sammanhang. Hjälten, Fredrika Bergman, är en sammansatt personlighet och i vissa avseenden så okonventionell att det blir njutbart. Fredrika Bergman behövs i deckargenren!




Serien består av fem böcker, här är de fyra sista. Den första delen, Askungar, har jag lånat ut.


//Helene

Falugruva - vår stolthet

Falugruva. Faluns stolthet. Ett världsarv. Storhetstid. Stora Stöten. Koppar. Falurödfärg. Fet-Mats. Historia. Myter. Legender. 

Idag gjorde jag min insats som född och uppvuxen i Falun att visa Andreas som inte kommer härifrån Faluns vackra världsarv. Stolt Falubo! 

Han fick det i födelsedagspresent. Så vi har spenderat dagen med att gå ner i Gruvan, gått på museum, kollat historiska byggnader och ätit en härlig sommarbuffe! 


Hetaste ever i hjälm och regncape va? 

//Em 

Rosor och granatäpple

Fick ett granatäppelte i födelsedagspresent av en god vän en gång för många år sedan som var så gott att jag fortfarande tänker på det ibland. Har gjort några försök att hitta något liknande sedan dess, och idag köpte jag med mig en påse med ros- och granatäppelsmak från Sibyllans. Nu ska jag ta reda på om det lever upp till förväntningarna!





//Helene

Ernstat

Idag har det Ernstats här hemma. Hittade en gammal säck med schysst slitage och snygg text på Tjuvarnas marknad i Lissabon. Nu pryder den väggen ovanför kökssoffan!


Klämmor från Bruka på ett gammalt valpgaller. Armering vore också snyggt.




Tjuvarnas marknad. Här hittar man många gamla prylar med patina. Är man lite på går det dessutom att pruta ordentligt! Ett måste om man är i Lissabon en tisdag eller lördag. 



//Helene

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0