Bråkig nyårsafton

Ester och Märtens nyårsafton börjar på kökssoffan. Egentligen tycker de nog om varandra, men sen jag köpte den där luftmusen har det uppstått en helt ny konkurrenssituation dem emellan.








//Helene

Att komma tillbaka till vardagen

Tillbaka på jobbet efter en veckas semester. Roligt att träffa kollegorna. Mycket att prata om. Började dock dagen med att fixa lite ärenden. Tog en promenad med Tyson. Vädret var toppen. Dagen har gått snabbt. Skönt.


Helene: Märten är superfin i sitt täcke, färgen är toppen. Älskar bilden på er, supervacker. Den får mig att sakna er så jag blir tårögd. Du är värd det bästa året min finaste vän <3 

//Emelie 

Växer så det knakar

Kommer ni ihåg tröjan Märten fick innan jul? Faktum är att den var för liten. Vår lilla mini har blivit stor! Så idag gick jag och bytte till en större. Tog i med storlekarna då hon är inne i en växtperiod nu. Om några veckor sitter den perfekt!



Märten är så fin i den här färgen tycker jag.


//Helene

Svartsjö slott

Eftersom det var så fantastiskt vackert väder igår tog vi på oss promenadkläderna och åkte till Svartsjö slott som ligger ute på Färingsö, Ekerö kommun. Slottet uppfördes på 1700-talet som kungligt lustslott. I anslutning till slottet finns en engelsk trädgård och fågelrika våtområden.

 

 

Framför slottet.

 

 

När jag läste att den fridlysta större vattensalamandern lever i dammen i slottsparken mindes jag min gamla universitetslärare som doktorerade på just större vattensalamander. Har för mig att vattensalamandern trivs i just artrika miljöer, gärna i lövskog eller nära betesmarker.

 

 

Var bara tvungen att fotografera den här vackra 1700-talsallén.

 

 

Stenmur i åkerlandskapet.
 
 
På tal om betesmarkerna så var tyvärr Svartsjöviken så igenväxt att jag börjar fundera på definitionen av ”vik”. Att promenera runt viken tog ungefär två timmar, ingen sjöutsikt direkt, men en fin promenad.  Läste senare att man vidtagit åtgärder för att minska påverkan av fosfor och kväve på Svartsjöviken från omgivande jordbruksmarker.
 
 

Gillar den här bilden på mig, Märten och sambon. Men hade det inte varit snyggare om Märten tittat ut mot åkern?
 

 

//Helene

 

 

EDIT. Förresten, tänkvärd text av Gidlund som Emelie la upp igår. Jag tror man måste påminna sig själv ibland för vems skull man gör saker, att ta tillfällen och att våga kasta sig ut. Tid är värdefullt och ska inte förslösas.

Såhär blir mitt 2014



Texten är Kristian Gidlunds. Såhär ska mitt 2014 bli, fantastiskt bra skrivet! Såhär ska det vara. Förövrigt haft en underbar kväll. Semestern kunde inte slutat bättre. Förändringarnas tid är kommen! 

//Emelie 

Jaktinstinkt













//Helene

Att bli bjuden

Toppen att ha mamma och hennes man som bjöd på goda grejer igår: 


Choklad, chips och choklad ;) perfekt lördagsmys! 


Vin, ost, potatis, sill, revben, stek, ägg, marmelad :) så gott! 

God morgon fresten, ska ta och göra mig lite frukost och åka och träna. Sen träffa Sofie och Alvin förhoppningsvis. Imorgon väntar jobb. Uppdaterar er mer under dagen! 

//Emelie 

438 dagar

Har riktig höga förväntningar på Johan Persson och Martin Schibbyes bok "438 dagar" om deras tid i etiopiskt fängelse. Har avverkat en rad svenskar-fast-i-utländska-fängelser-böcker. Nu senast blev det El Choco, förf. Markus Lutteman, om Jonas Anderssons nästan fyra år i det bolivianska fängelset San Pedro (som förövrigt finns som P3-dokumentär också: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/93907?programid=2519). Tror att Persson och Schibbyes bok är minst lika bra.

 

 

 


 

//Helene

Avokadodrink

Älskar färgen på den här drinken!

 



 

 

 

Mixa (2glas):

 

1 avokado

1 mango

2 dl ekologisk naturell yoghurt

2 tsk honung

 

 

Vi får så fantastiskt god honung av en biodlare vi känner så jag brukar smyga i ett par teskedar, det går såklart bra att utesluta honungen.

 

 

//Helene

 

Måleributiken i Alvik

När vi köpte vår lägenhet vägde kriterier som antal kvadratmeter, ett ointegrerat kök och ett trevligt område tyngre än en fräsch interiör. Vi tänkte ju ändå renovera. Och det har renoverats! Det är en nästan magisk känsla att stå i ett färdigrenoverat rum och känna att det blev precis som planerat. Nu är det bara hallen kvar innan vi är nöjda. Grålaserat enstavs-trägolv ligger redan uppe på vinden, återstår gör att välja tapeter.

 

En höjdare när man går i renoveringstankar är Måleributiken i Alvik, där har vi varit mycket! De har många engelska tapetsorter vilket är bra om man vill ha tyg i samma mönster, vilket vi vill ha. Eftersom vår hall inte är så stor tänker jag mig ett lite tätare tapetmönster, kanske något med blommor på. Tog hem riktigt snygga prover från Sanderson, det får nog bli något av dem. Hittade snygga från Ralph Lauren också men som tyvärr går bort då de saknar korresponderande tyg.

 

 


Porcelain Garden, Sanderson. Blir säkert grymt mot grålaserat trägolv.

 

 


 

Ashfield Floral, Ralph Lauren.

 

Hur många tyger som helst att välja mellan.


 

//Helene

Märta har fått post

Eftersom vi har varit borta några dagar var hallmattan full med post när vi kom hem. En hel del julkort, och självklart låg det ett till Märta i högen!









Ikväll ska jag se Bonde söker fru, och äta sushi. Lagom efter en dag på resande fot.


//Helene

Resdag

Idag är en sådan där tråkig resdag. Tur att jag har bra litteratur med mig!


Rastning...



...så man sover på resan.



//Helene


Märtas julklappar

I Märtens julklappsrepertoar ingick följande:



En ny ljuskula att hänga runt halsen vid sena kvällspromenader. Denna skiftar i färgerna grön, gul och rosa.

En svart bomullströja, lite större modell.

Tassalva och en påse dentasticks.

Småben med parmasmak.



Här går hon loss på parmabenen:















//Helene

God jul!

Vaknade vid 10 idag! Har ju legat lite minus på sömnkontot så det var skönt. Blev ju sent igår med uppesittarkväll också. Mamma vann 200 kr, alltid något!  Mysigt att sova här, höra mamma julpyssla på morgonen. Sitter och myser i en av fotföljerna. Ska göra oss iordning och ta en pw. Sen väntar julmiddag, Kalle, julklappar och så vidare. Umgås med nära och kära hela mysiga dagen <3 


Igår åt vi bakad potatis, pulled pork, skaldjursröra och mycket mycket mera! 

God jul min fina fina BFF!!!! Du betyder allt för mig <3 hälsa din familj oxå! 

Och god jul alla bloggläsare! Mycket kul väntas!

//Emelie 

God jul

God jul älskade Emelie!

Och god jul till alla våra fina bloggläsare!




//Helene

Långpromenad

En långpromenad sätter fart på energierna i kvällsmörkret. 





Imorgon har jag planer på en lite längre runda i Stångtjärn. Tvåmilen är favoriten så jag tar i så fall med mig ryggsäck som jag kan bära Märten i.



//Helene




Framtidsplaner

Så kul med besök av Emelie igår! Som jag saknat dig! Bland mycket annat diskuterade vi igenom framtidsplaner som ni får ta del av lite längre fram. Vi har så mycket att se fram emot!

Dagen innan julafton ska jag läsa böcker och baka bröd enligt farmors gamla recept. Det finns en gruva av gamla släktrecept att ösa ur så här i jultider. Tyvärr orkar man inte äta allt så varje år plockar vi ut guldkornen. 



Märten trivs i Emelies knä.


//Helene

Varit snäll i år

Mysig förmiddag idag. Åkte vid 10.00 och träffade världens bästa vän! Fikade och pratade igen en massor. Åh vad jag saknat min fina Spetsan! Nu i eftermiddag/kväll blir det jobb. Ev tar jag faktiskt ut en semesterdag imorgon och firar in mitt jullov!


Jag har varit mycket snäll i år ;) 


Märten... Sötnöt!!!! 

//Emelie 

Rödbetor höjer prestationsförmågan

Att äta rödbetor är grymt för prestationsförmågan. Eftersom jag gillar att springa försöker jag få in rödbetor på menyn några gånger i veckan. Oftast blir det som juice eller vegetarisk borstj, supergott båda två!
 
 
 
Tips på två goda mellanmål varav det ena innehåller mer än femtio procent rödbetsjuice.
 
 
//Helene

December = turmånad!?

God eftermiddag! Dagen går som ett löpband här. Jobbat fram till ca 14.30 idag. Direkt efter det blev det träning. Där jag tränar har de julklappsutlottning efter varje pass. Så även detta pass :) Gissa vem som vann? Moi!!! December har blivit lite av min turmånad/revansch månad. Känner mig i grym form! Samma var det förra året. Hoppas det håller i sig. Gärna till uppesittarkvällen på måndag med mamma. Miljonerna miljonerna komsi komsi.... 


Ännu ett paket i samlingen, har verkligen varit snäll i år ;)

//Emelie 

Nytt i garderoben

Märtens nya tröja ser ut såhär:








Får se om hon tycker den är lika snygg som jag tycker.



Efter gårdagens inlägg har jag fått lite frågor gällande vaccination. Och ja, självklart är Märten vaccinerad mot kennelhosta. Alla hundar ska vaccineras enligt ett "basprogram" och i det ingår vaccination mot kennelhosta. Detta är dock ingen garanti för att de inte får det, men det minskar risken. Om de ändå drabbas blir det vanligen i en lindrigare form. 


//Helene

Centralen i ottan

Det kändes nästan lite lyxigt att vara på centralen tidigt imorse. Så lite folk att jag vågade låta Märten gå själv utan rädsla för att någon skulle trampa på henne. Tillsammans med fåtalet andra morgonpigga resenärer flanerade vi bland julstånden innan tåget rullade mot Falun.



Lugn morgon på centralen.

Hälsingländsk hjortronsylt för 240 kr burken. Då har vi hjortronsylt för tusenlappar hemma i frysen! Efter nyår ska jag plocka fram lite hälsingekänsla och äta med camembert.


Julmarknad!


Juleskum och kaffe till frukost. Såg att Juleskum finns med knäcksmak också!


//Helene

VAV:ar in julen

Imorse kände jag mig pigg och tillräckligt rastlös för att avverka en timme på gymmet innan jobbet. Passade på att basta riktigt länge efter passet, tror jag behövde det efter en sen och lyckad gårdagskväll. På lunchen tog jag t-banan till Mariatorget för att inhandla julens viktigaste present, och på jobbet har jag levererat det jag ska i rapportväg samt fått iväg en offert. Sammanfattningsvis en bra dag.

 

Tills Märtens dagisfröken ringde.  Hon avrapporterade begynnande kennelhosta samt uttryckte önskemål om hämtning snarast då det i så fall tydligen rör sig om ett särskilt aggressivt och luftburet sjukdomstillstånd. Vidare informerade hon om att drabbade hundar lämpligen hålls isolerade från kontakt med andra hundar under en period om ca två veckor, och jag inser i samma stund att julledigheten i Falun inte kommer bli helt okomplicerad i vår hundtäta umgängeskrets. Det här med kennelhosta är helt nytt för mig så efter samtalet med dagis ringde jag två veterinärer som oberoende av varandra styrkte att så är fallet om det rör sig om kennelhosta. Inte så mycket hundar för vår del i jul alltså.

 

Sambon satt i möten så det är jag som VAV:ar (Vård-Av-Vovve, kan man säga så?!). Efter flertalet framgooglade berättelser om kennelhosta brottades jag med otäcka föreställningar om i vilket tillstånd Märten skulle befinna sig när jag hämtade henne, men läget var lugnt. Hon har inte hostat alls sedan vi kom hem, möjligen är hon lite tröttare än vanligt.

 

 

Trött liten lirare.



 

När hon sovit färdigt ska hon få öppna julklappen hon fick från dagis, hoppas hon blir lite piggare av det, lilla hjärtat.

 

 

Uppmuntran till en sjuk liten en.

//Helene

Antioxidanter

Inga måsten, ingen tid att passa! Då blir det antioxidanter framför Nyhetsmorgon, tända ljus och Märten i knät.



Yoghurt, blåbär, spirulina, spenat och kokosolja.


//Helene

Nattuggla

Fullmåne inatt. Tur jag inte ska sova. Tänkte istället visa er en bild från vårt vackra Dalarna: 


Från ett av mina favorit promenad stråk! 

//Emelie 

Säker i mörkret

Märten har blivit en liten party zone!






Discokula i miniformat från Häst och Hundhuset.


//Helene

Dags att starta veckan

En vecka kvar till lite semester. Nu kommer det gå fort. Ska snart börja bege mig till jobbet. Regnar och plus 5 grader. Jag som inte gillar snön klagar inte. Varit uppe och veckohandlat och supportat mamma i julhandlingen. Blir lite vilodag i träningen idag. Sen på det imorgon igen. Ha en fantastisk måndag, snart är det jul! Sitter festen och äter lite julgröt och dricker julmust nu ;) 

//Emelie 

Bokhandeln

Sen kväll igår resulterade i trött och lång morgon idag. Nu har det i alla fall blivit en timme på gymmet och långbastu. Har även dragit med mig Märta ut i rusket för ett besök på Akademibokhandeln. Vill ha en bok av Klas Östergren, får se vad som finns.






//Helene

Nyttigt med kokosolja

Kokosolja är ett bra alternativ till matfett som ofta används här hemma. Nyttigast är den såklart ouppvärmd och den fungerar perfekt att pimpa frukost- eller lunchdrinken med för att få lite mer energi i det. Det finns massor med bra fettsyror i kokosolja, bland annat laurinsyra som i tarmen bryts ned till ett ämne som skyddar mot bakterier och virus. 



Brukar köpa Renée Voltaires Raw, eller någon annan virgin. Just denna tycker jag är godast.



Yoghurt, avokado, grönkål, mango, vetegräs och så en matsked kokosolja. Min egen müsli ovanpå!


//Helene

Lucia

Lucia har firats med saffranscroissanter, luciatåg och julmusik. Ännu mer jul blir det i helgen då vi ska på julbord. Egentligen är julmat inte min favorit, men så här års brukar det bli både ett och två och tre julbord innan december är slut. Trevligt är det i alla fall! 



Sambon kom hem med ett gäng hyacinter till mig idag. Passar bra på lucia! Tack snälla älskling!


Annars ska jag försöka träna i helgen. Gjorde riktigt bra ifrån mig på löpbandet idag och sådant ger alltid mersmak. Fick tips av en kompis att köra ganska låg hastighet med fem som lutning i ungefär en timme, får se om jag provar det eller om jag kanske tar mig iväg på något pass. Är sugen på 1,5-milen i Ursvik också, sista chansen innan snön kommer?

Nu blir det sushi till middag, standard på fredagskvällar. De med avokado på är ju bara så goda! Brukar ta hälften sådana och hälften nigirisar med lax.


//Helene







Fram med broddar?

Lyckats överlevt en promenad även denna morgon. Falun har nu + 5 grader och glanshalt. Kände mig som Bambi på hal is. Vaknade av klockan vid 09.00, drömt konstiga drömmar och var kanske inte på jordens bästa humör. Men en promenad gör alltid gott för humöret, ett boxpass på det också? Nejdå, ska bege mig till jobbet om ca 1 timme. Först lite julgröt. På tal om julen blev jag bjuden på glöggparty på lördag. Hos kära Kurbitsfröken, ser fram emot det jättemycket! 



Så vackert dock ändå denna morgon trots halkan ...

//Emelie 

Lussebullepremiära

Börjar denna dag med att lussebullepremiära med sambon. Visserligen blev det på Pressis i farten, men de kom precis ur ugnen.  


Nybakat!


Haha, Emelie, jag bara älskar de där frigolitlådorna efter igår. Multifunktionella kan man säga! Normalt använder jag dem dock till att frakta labbprover i.


//Helene

Liket lever

Jösses vilken start på jobbveckan, men nu är jag igång iallafall. Imorgon har jag bokat in en behandling på ett spa här i stan. Förra gången jag var där var jag inte så nöjd. Får se hur det blir nu. Har ju varit på en del span, både i Sverige och utomlands. Så har lite att jämföra med. Idag är det även Nobel, åh, älskar det! Vill också. 

Nej dags att sussa, upp med tuppen imorgon. Efter spa behandlingen blir det nog stan och kolla efter lite klappar och sen ett träningspass på det.. 

//Emelie 

Ett försök till

Har totalt glömt berätta att den där Filippa K klänningen jag beställde via Nelly inte kom fram till mig, alltså leveransadressen. Den kom bort någonstans på vägen. Nelly gav bra service och jag fick pengarna tillbaka utan strul, så nu, förhoppningsvis, är en ny Filippa K klänning påväg. Får se om den når postlådan den här gången. Beställde även en t-shirt. Visar er sen! 

//Emelie 

Decemberfin

Nu när det lackar mot jul och allt ville Märten bada. Självklart får hon det!






















//Helene

Och hur blev rapsgrisen nudå?

Lovade ju att återkomma med resultatet av gårdagens rapsgrisäventyr. Enjoy!

Efter två timmar i ugnen...





...och efter fyra timmar...






Resultatet?


Såhär! Åtta timmar i ugnen blev det. 



Kommer absolut ta mig an fler rapsgrisar i framtiden.


//Helene

Träning, check!

Så skönt att ha första träningen avklarad efter sjukdomsperioderna! Kämpade på riktigt bra. Kommer kännas imorgon. Ligger i ett varmt skumbad nu. Sen blir det lite mat i form av pastasallad med kräftor. Solsidan lär självklart oxå checkas in. 

Spets!!! Summerburst? Boka? du var så fin på din nya profilbild på Facebook! Jag saknar dig! Vi kan väl ringas? 

//Emelie 

Söndag

En såhär lugn söndag har vi haft:








//Helene

Söndagspigg

Landat hemma, men bara för ett tag. Den här jobbhelgen har verkligen gått fort och roligt har vi haft. Ätit och ätit, haha, usch! Nu får jag ta och skärpa till mig så idag ska jag åka och träna. Station blir det. Känt mig pigg flera dagar så nu ska träningen igång lite fint. 

//Emelie 

Medan köttet står i ugnen

















//Helene

Pulled pork

De som känner mig vet att jag sällan lagar kött. Därför är det lätt att gripas av panik när ett och ett halvt kilo rapsgris ligger framför mig på köksbänken utan att det finns någon i närheten som jag kan delegera bort ansvaret till. Svärföräldrarna knackar på dörren om sex timmar.



Vad göra?



Tanken är i alla fall att den ska bli pulled pork




Hoppas svärfar gillar vitlök och chili. Dubblade mängderna.




Rapsgrisen ska koka med fyra deciliter barbecuesås till klockan tre i eftermiddag.




Återkommer med utvärdering av resultatet.

Hoppas ni alla har en fin lördag!


//Helene

Fredagsmys?

Spenderat fredagskvällen på jobbet. Såg att Spetsan kört go middag på Vapiano, mmmm!!! Själv blev det hämtmat med kollegorna, mysigt! Fredagsmys! Det bästa är att det blev massa kvar så blir lördagsmys imorgon kväll som oxå kommer spenderas på jobbet. Stormen Sven har inte lämnat Falun än. Ska göra mig redo för sängen nu, trötta ögon här! 

//Emelie 

Vapiano- och Idolfredag

Middag blev det på Vapiano i Gamla Stan med en vän. Alltid mycket folk där, inte minst på fredagar men det brukar gå rätt snabbt att få bord. Deras kyckling i apelsinsås är favoriten just nu (med papardelle). 

Nu har jag hamnat framför Idol-finalen. Det är dags! Jag har missat varenda fredag den här säsongen hittills. Jag håller på Elin. Någon måste man hålla på, för spänningens skull. Måste ändå säga, att ta dit Robbie Williams och låta honom sjunga en liten julvisa, vad är det? Då hade de lika gärna kunnat ta dit Loa Falkman istället.

Att rasta Märten i Sven är hardcore alltså. Kallt och blåsigt som sjutton, men jag tror att både jag och Märten njuter lite av snön och kylan nu.










//Helene

Sven

Stormen Sven har kommit till Falun. Idag vaknade jag av att det verkligen yrde utanför fönstret. Blåser och snöar. Bara att packa på sig kläder och bege sig ut på en morgonpromenad med Tyson. Gick bra ändå tycker jag. Mer snö ska det komma och kallare ska det bli. Laddar med ett skumbad inför en jobbhelg. 


Tyson har ett vintertäcke från Hööks - pris ca 300 kr 

// Emelie 

Bjuda på middag

Lång jobbdag till ända. Och imorgon är det fredag! I helgen ska vi bjuda svärföräldrarna på middag. Förr om åren har vi bjudit dem på julbord på Fjäderholmarna men nu när vi har Märta tycker jag det är minst lika trevligt att ha middagen hemma istället. Har koll på vad vi ska göra till förrätt och varmrätt. Men dessert...? Får fundera på det ett tag till. 

Fjäderholmarna är annars mitt bästa julbordstips i Stockholm. Har varit på en del i olika sammanhang men Fjäderholmarna är i en klass för sig. Gillar konceptet med små vackert dekorerade portionsbitar i miniformat, känns lyxigt och fräscht!

//Helene

Snön är här

Så var snön här i Dalarna! Stormen Sven har dragit in. Idag vid 12.00 vräkte snön ner och blåsten yrde. Min bil var mer likt en igloo än en bil när jag slutade jobbet. När jag kom hem blev det nästan direkt en promenad med Tyson. Är ju hans första riktiga snöoväder: 



Såhär såg det ut på dagen, försöker fånga alla snöflingor ;) 

Snö i Falun :) 

Nu är det dags att börja fixa till sig. Ikväll väntar nämligen julbord med jobbet!

//Emelie 

Reflexer i mörkret

Precis landat i soffan. Trötta ögon då kroppen inte riktigt vant sig till vardagen igen. Efter att ha jobbat blev det hemåt. Bestämt mig för att ta det lungt med träning då förkylningen och halsen inte riktigt är okej än. Men lite frisk luft i lungorna och lite röra på fötterna mår ingen dåligt av. Jag hade nog somnat här hemma annars ;) tog en promenad med Tyson. Så skönt! Halt var det fläckvis, har införskaffat broddar, hade inte på mig dem idag dock. Något annat som införskaffats här hemma är reflexer; 


Tyson har ett reflextäcke som är köpt på City Gross här i Falun. Pris: ca 70-80 kr? Tror jag..


Jag själv har en reflexväst som jag fått av mammas man. 

Verkligen sååååååå viktigt att synas i mörkret. För mörkt var det verkligen: 


Falun i mörker. Fast jag är inget fan av snö, dock sägs det att det ska komma 20-30 cm snö här imorgon. Vi ska ju iväg med jobbet och äta julbord så hoppas att snön dröjer ;) 

//Emelie 

Snölängtan

Åh vad jag längtar efter snö nu. Har satt ett milmål på längdskidorna i år, det kliar i hela kroppen att få slå det flera gånger om! Det finns fina spår här i Stockholmsområdet, men tystnaden i dalaskogarna är en energikick för själen.

Lite bilder från morgonen...


Morgontrött liten en.


Snabbfrukost.


Vackert på väg till jobbet.


//Helene

Klippt och skuret!

Idag har jag fått kråkboet fixat. Ni ska få bild! En annan som också behöver få pälsen fixad är Tyson. Därför har detta klippset införskaffats. Så nu ryker pälsen, nejdå, men en bra bit i alla fall!
 
Bild från www.google.com
Köpt på Clas Ohlson i Falun, pris 300 kr
 
//Emelie
 
 

I kylans tider

Så passade jag på att köpa denna färgglada goding. För skrapa rutor på bilen det får man nog snart börja vänja sig. Seriöst finns det inget värre än när skrapan inte tar (vilket min gamla inte gjort) och man står och fingrarna känns som ispinnar, så därför blev det ett nyinköp.
 
 
30 kr på Clas Ohlson i Falun
 
//Emelie

Chokladfabriken by Helene

Min absoluta favorit bland alla praliner som finns är Chokladfabrikens storsäljare Lakritskola med flingsalt. Det är den perfekta gå-bort-presenten har jag upptäckt. Funkar alltid, alla älskar den!

80 kr för ett hekto (ca 12 praliner) tycker jag blir dyrt i längden och kläckte denna fantastiska idé i helgen: Jag borde kunna göra detta själv, chokladfabriken by Helene. Sagt och gjort, och vilket resultat sen. Såå goda, måste avnjutas och nu har jag dessutom några egengjorda gå-bort-presenter till nära och kära så här i adventstider.



Lakritskola med flingsalt


60 st

3 dl Vispgrädde
3 dl Strösocker
1 dl Sirap
1 msk Kakao
100 g Turkisk Peppar
200 g 85 % Mörk choklad
Havssalt

Klä en form, 20 * 10 cm, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellerna i en kastrull.
Koka upp under omrörning och koka sedan ca 40 min. Gör kulprovet.
Häll smeten i formen och låt stelna i frysen.
Skär kolan i kuber, ca 1 cm.
Smält chokladen i vattenbad.
Doppa kolan i chokladen och lägg på bakplåtspapper och toppa med flingsalt.


//Helene




Vetegräsdrink

Första advent firar jag in med en grönkålsbaserad vetegräsdrink, perfekt i förkylningstider. Grönkål är rena superfödan. Under min studenttid åt jag kål i mängder och har på senare tid även upptäckt hur gott det är att göra drinkar på.

Vetegräs innehåller förutom de aminosyror som bygger upp våra proteiner även klorofyll och en rad vitaminer och mineraler som är bra för oss. Jag brukar ta en matsked när jag gör drinkar, men är man ovan gör man klokt i att börja med en tesked och sedan trappa upp därifrån. 



Adventsboost!


Förutom grönkål och vetegräs hade jag citron, linfrön och lite vatten i drinkarna. Vill man ha det lite sötare är honung eller banan bra alternativ.


//Helene

Storm

Det blåser storm, igen i Falun idag. Ligger fortfarande kvar i sängen. Ska snart göra ett ryck och försöka bekämpa det sista av förkylningen. Får se hur det går. Måste vara tillbaka på jobbet nästa vecka så är det bara! Är så trött på att vara hemma och vara sjuk. Det är så trist. Längtar efter att träna, rida, träffa familj och vänner, jobba och allt annat som gör livet till!


Förra gången det blåste storm för ngn dag sedan. 

//Emelie 

froknarnafalun.blogg.se

Emelie och Helene, bloggar om det mesta!

RSS 2.0